A női NEM – avagy az ügynök halála

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A nőknek elképesztően nehéz bűntudat nélkül nemet mondani arra, ami rosszulesik és bántó. Hogyan és miért mondjunk NEM-et mindarra, amit nem akarunk a határainkon belül engedni? Olvass tovább, ha bátorításra van szükséged!

A női ’nem’ általában azt jelenti, hogy ’nem’. Kivételes esetekben jelent csak ’igent’ vagy ’talánt’.  A férfiaknak különösen nehéz megfejteni mikor ’nem’ a ’nem’, és mikor ’esetleg’ a ’nem’. És van olyan női ’nem’ is, ami egy ideig ’talán’, aztán egyszer csak ’nem’ lesz belőle.

Nagyon nem egyszerű. Hát még amikor maga a nő sem biztos abban, hogy akarja vagy sem. Amikor még ő is bizonytalan afelől, hogy a ’nem’ az ’nem’ vagy talán ’igen’.

Amikor az ügynök belépett a kapumon – bátran, mit sem sejtve a szunyókálásból ébresztett kutyákról – akkor én már tudtam, hogy a nem az nem. Ha valamit igazán biztosan tudtam, akkor ezt igen.

Az előzményekről azt még fontosnak tartom elmondani, hogy nem én hívtam. Egy nő hívogatott engem mindaddig, amíg beadtam a derekam, és időpontot egyeztettünk. Az ügynök pontos volt, de figyelmetlen. Nyitva hagyta maga után a kaput. Tudjátok, az apró jelek. Amiből aztán volt több is. Nem figyelt rám, mert minden erejével eladni akart.

Elmondtam neki, – miután nekem szegezte a kérdést, hogy mégis miért fáj nekem havi 20,000 Ft-ot kifizetni két éven át – hogy vannak termékek, amikre szükségem van. És ezeket megveszem. Így voltam a házammal, és pont a mai napon rendeltem egy vízteres kandallóbetétet. De valójában nem is erről volt szó. Ez már csak felesleges szócsata volt. Kibújt belőlem a kifinomultan agresszív, szuperokos nő.

Én már viszonylag könnyen mondok nemet. Ha nagyon könnyen mondanék, akkor az ügynök el sem jött volna hozzám.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

De miért olyan nehéz a nőknek nemet mondani? És mit tehetünk magunkért?

  • A társasalom azt várja a nőktől, hogy feleljenek meg a külső elvárásoknak. Rosszul érezzük magunkat, ha nem elég sportos az alakunk, nincs mindig mosoly az arcunkon. Azt gondoljuk, hogy önzőség elutasítani egy másik ember kérését.
    Hiszen az ügynök nagyon jó fej volt. Eljött hozzám, a nekem megfelelő időpontban, hozott mintát és még a szőnyegemet is kitisztította volna. Ő kedves volt hozzám – én nem lehetek önző!
  • Mire mondjak nemet? Hallgass a belső hangodra! Csak azt tedd meg, amire jó szívvel mondasz igent!
  • Aztán következik a félelem: ’Hogyan mondjam meg neki? Nem szeretném megbántani vagy megsérteni.’
    • Mondd meg neki szépen, minden személyeskedés nélkül. Ne magyarázkodj. Jogod van ahhoz is, hogy annyit mondjál: „Nem.”
    • Miért akarsz jóban lenni azzal az emberrel, aki megsértődik, amikor elutasítod?
    • Én nem szeretek olyan embertől szívességet kérni, aki mindenre igent mond. Mert nem tudom, hol vannak a határai.
  • Az agresszióval nincsen semmi baj. Az agresszió segít megvédeni magad, amikor megtámadnak. Ha nem tartják tiszteletben a határaidat; amikor olyan dologra akarnak rábeszélni, amit te nem akarsz – akkor valójában megtámadnak téged. Az önvédelemhez szükségünk van agresszióra. Figyelem! Az agresszió kifinomult formájáról beszélek! Mondd azt határozottan és magabiztosan, hogy ’NEM’. És ez nagyon nem a ’talán’ vagy az ’igen’. Egy figyelmes férfi megérzi, hogy milyen energiával mondtad: a ’nemmel’ vagy a ’talánnal’.

Minden lánynak és nőnek meg kell tanulnia nemet mondani. Meg kell tanulnunk megvédeni a határainkat. Nemet kell mondani az érzelmileg, tettlegesen, verbálisan, szexuálisan bántalmazó embereknek! Merni kell nemet mondani, és kiállni saját magadért! Mutass példát minden nőnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.