Az utálatos lelki tünetek legjobb ellenszere

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A leggyakrabba szorongás és pánikbetegség miatt fordulnak hozzám a nők (de egyre több férfi is ezzel a panasszal keres fel). Mindig azt mondjátok, hogy meg akartok szabadulni a szorongató érzésektől, a belső feszültségtől. Hamar kiderül, milyen tehetetlenek és dühösek vagytok a nemszeretem tünet miatt.

Van, aki a tüneteire mérges. Soha többé nem akar találkozni a heves szívdobogással, remegéssel, bizonytalansággal. „Nem tudom, miért jött ez a pánik. Azt sem tudom, miért pont engem talált meg. De most már igazán ideje, hogy elmenjen a fenébe és hagyjon engem békén.”

Mások saját magukra dühösek. „Nem tudom miért gyártja az agyam ezeket a pánik gondolatokat. Nem akarom, mégis jönnek az aggodalmak. Mi lesz, ha megint rám jön az ájulás vagy a fulladás érzése? Olyankor nem tudok mást csinálni vagy másra gondolni. Mérges vagyok magamra, amiért képtelen vagyok felülkerekedni ezen az egészen.”

Akár a tünetre, akár önmagadra vagy mérges, végső soron saját magaddal harcolsz.

Megosztok most veled egy elsőre igen eretneknek tűnő gondolatot. A tünet érted van. Azt jelzi, hogy valami nincs rendben az életedben, valamin változtatnod kellene. Nehéz ezt első hallásra elfogadni? Nem baj, teljesen rendben van.

Mégis, hidd el, egy dolgon biztosan érdemes változtatnod: hagyd abba a harcot saját magaddal, saját testeddel, saját gondolataiddal!

Biztosan észrevetted már, hogy a szorongással nem lehet harcolni. Minél erősebben próbálod elküldeni, annál kegyetlenebbül támad.

Kérlek, nagyon szépen kérlek, ne háborúzz magaddal! A tüneted is hozzád tartozik, ezért, ha a szorongás vagy pánikroham ellen küzdesz, akkor azzal önmagad ellen fordulsz.

’Akkor mégis mit csináljak? A szorongás pokollá teszi az életemet? Hogy gondolod, hogy ne harcoljak ellene?’ (A belső gonosz lánnyal való munkáról itt olvashatsz. Most egy másik nagyszerű módszert mutatok be.)

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Amikor azt érzed, hogy kezdenél rosszul lenni, egyre nő benned a feszültség, esetleg szédülsz, vagy egész egyszerűen rossz kedved van, vagy izgulsz, félsz, aggódsz…, akkor kezdj el magadnak csupa szép és jó dolgot kívánni. A buddhisták ezt a módszert szeretetteli kedvesség, páli nyelven metta meditációnak nevezik.

Kezdd el mondani magadnak (ha senki sem zavar, akkor hangosan mondjad):

Kívánom magamnak, hogy jól érezzem magam a testemben. Kívánom magamnak, hogy megnyugodjak. Kívánom, hogy vidám és boldog legyek. Kívánom, hogy a testem jól érezze magát. Kívánom, hogy béke és nyugalom járja át minden sejtem.

Megállás nélkül ismételd azt a sok sok csupa jót, amit szeretnél magadnak. Így nem tudnak hozzád férni a szorongást keltő érzések és gondolatok. Érzed, érted? Ez nem harc. Hanem szeretetteli elfogadás.

Ha egy lépéssel tovább lépnél, akkor kívánd ezt a sok jót minden élőlény számára is

Te mi minden jót kívánsz magadnak? Írd meg nekünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.