Csak A NŐ tudja az elátkozott FÉRFIT királyi alakjához segíteni

A békakirályfi a bejegyzés írása közben jelent meg. Fényképezte: KKata

Van az úgy, hogy egy párkapcsolat nem első látásra szerelemmel indul. Láthatod kezdetben a férfit rondának, rémségesnek, túlzottan különcnek, testileg visszataszítónak. Talán igyekszel megszabadulni tőle, de ő kitartóan udvarol. Vagy te magad vagy kíváncsi és türelmes, és adsz neki esélyt.

Aztán meglátod benne a lovagot, az igazit. Az övé leszel. Majd telik-múlik az idő, és elérkezik az a nap, amikor a holtomiglan-holtodiglan szerelmed rusnya szörnyeteg alakjában ébred melletted. Megmutatkozik kígyó, kövér béka, sündisznó, rettenetes macska, disznó, szamár képében. „Te jó ég! Én nem ebbe az emberbe szerettem bele!” – kiáltasz fel. Vannak nők, akik rémületükben el is futnak. De mi most nem velük foglalkozunk, hanem azoktól a nőktől kérünk tanácsot, akik képesek arra a csodára, hogy ezeket a szörnyeket megváltsák, és emberi alakjukhoz segítsék.

Ha Ő az, de csak ha valóban Ő az a férfi, akkor apránként felfedi magát, a kincseit, az értékeit, a nagyszerűségét. Mindent megtesz, hogy kiérdemelje a szerelmed. „Most megtudhatod, ki vagyok, és láthatod, hogy nem vagyok méltatlan hozzád.” – mondta Szamaracska. Azonban az elátkozott királyfi nem azonnal mutatja meg igazi önmagát. (Főként akkor nem, ha te magad átkoztad el egy nyűgösebb pillanatodban.)

A kertben ülve írtam az állatvőlegényekről, amikor megjelent a mellettem álló almafa tövében ő, a Béka. Fényképezte: KKata

Az állatvőlegények mesetípus felgombolyítását a női vágyak és a meg nem alkuvás fontosságával kezdtük. Most a férfi értékeinek megtalálásával folytatjuk.

A mesék szerint a bonyodalmak akkor indulnak, amikor a nő nem tudja kivárni, hogy a férfi a maga ritmusában, a női elfogadástól megerősödve, lépésről lépésre alakuljon át igazi királyfivá. Amikor a nő ezt ki tudja várni, türelemmel gyűjti a kincseket, és segít a férfinak napvilágra hozni a mélyen benne rejlő értékeket, akkor beteljesedik a csoda.

A baj akkor kezdődik, amikor türelmetlenül elégeti a férfi kígyóbőrét vagy amikor időnek előtte akarja teljes lényében meglátni. Ez nem minden férfinak tetszik. Menekülőre fogják. (Talán még nem akarnak felnőtt férfivé válni? Ki tudja…)

Ha a nő már tudja, hogy a legfontosabb vágyát csak ez a férfi tudja beteljesíteni, akkor bizony utána megy. És kemény próbákat áll ki azért, hogy végül egymáséi legyenek. Nem férfias próbákat. Nem sárkányt kell legyőznie. Ámor és Psziché mitológiai története mutatja meg, mit kell tennie a nőnek. Magokat válogat, aranykosok gyapját gyűjti össze, merít az élet és halál vizéből, nemet mond a reményteleneknek. Vagy összekötözött kézzel hét nap s hét éjjel mezítláb áll, és a királyfit hívogatja.

A nő képes arra, hogy felfedje a neki szánt férfi valódi értékeit. Intim közelségben, türelemmel, szeretettel, vagy ha arra van szükség, akkor ’falhoz vágással’ kihozza a másikból a gyönyörűséges kincseket. Ha kell, újra és újra, akárhányszor a férfit valaki fertelmes alakba kényszeríti. Még ha az átok magától a nőtől származik is! „.. megátkozta, hogy addig csudaszörny maradjon, amíg egy szép leány meg nem csókolja.” – hangzik el a Rózsa című mesében.

Ugyanakkor a férfinak is tudnia kell – ahogy azt a mesék megírták -, hogy ki lehet az a nő – és senki más -, aki meg tudja őt váltani. „Nekem rendelt a jó Isten, enyém vagy.” Vagy bíznia kell abban, hogy „akad egy szép fiatal leány, akármilyen rendű és rangú legyen is, aki szörnyeteg alakomban megszeret engem, és hites feleségem kíván lenni”. Mindent meg kell tennie, próbákat kell kiállnia, hogy a lány közelében legyen, és a szerelmét elnyerje.

És még valami. Az állatvőlegény típusú mesékben a lány anyjáról nem esik szó, vagy a lány nem kap semmilyen útravalót a szegény anyától. Felmerül a kérdés, hogy a nő milyen mintát hoz magával. Mi segíti annak a női minőségnek a kimunkálásában, ami a vágyak rendíthetetlen követése és a kiválasztott férfi értékeinek felfedése. A mesék szerint ebben sem az anyák, sem a lánytestvérek nem segíthetnek.

A bejegyzés a 2017. május 20-án tartott Mese Műhely összefoglalásának 2. része.

Te hogyan segíted a férfit királyi alakjához?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.