Ahol a mesék valóra válnak! Női Önismereti Meseműhely

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A mesehősnők és istennők a nehéz élethelyzetekből is kiutat mutatnak. Megtanítják kezelni a szorongást, a depressziót, a betegségeket, és a kapcsolatainkat. A Budoár Meseműhelyben kulcsokat kapsz, hogy a saját életed királynőjévé válhass!

Miért indítottam el a női meseműhelyt?
A nőkkel való egyéni terápiás és konzultációs beszélgetések alkalmával rendszerint körvonalazódtak az alábbi témakörök:

• A nők sokszor egyedül vannak a problémáikkal. A bizalmas, támogató baráti beszélgetések nagyon hiányoznak a nők rohanó életéből. Már önmagában az is megkönnyebbülés, ha hallod, hogy mások is hasonló nehézségekkel birkóznak. A Budoárban mindenki annyit mond el magáról, amennyit szeretne (és amennyi időnk van 😊). Minden nőnek helye van köztünk. Van, aki sokat szeret beszélni, mások inkább figyelnek. Ez így van rendjén.
A Budoárban titoktartás mellett, egymást meghallgatva és támogatva vagyunk együtt. Ezek a fontos női kapcsolatok a műhely találkozásokon kívül is élnek.

• Az anyai, nagyanyai minták vagy nem voltak egészségesek vagy a mai, megváltozott életkörülmények között nem tudjuk ezeket a tapasztalatokat használni. Újra meg kell határoznunk, sőt ki kell alakítanunk a nőiségünket. Körülnézve, ehhez alig találunk kapaszkodókat.
A Budoár műhelyben együtt dolgozzuk ki a női szépségeket. A nehéz élethelyzetekre együtt keresünk bölcs női megoldásokat.

• Az érzékeny nők hajlamosak azt hinni, hogy nem normálisak. Ez tényleg így van! Clarissa Pinkola Estées jungiánus pszichoanalitikus mesemondótól származik egyik mottónk: „Meg ne próbálj normális lenni! A normalitás a tehetség, a kreativitás, az önkifejezés ellensége!” A Budoárban megtapasztalhatod, hogy milyen izgalmas és inspiráló nem hétköznapi (vagyis nem normális) nők társaságában lenni – mint amilyen Te is vagy!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay, Prawny

Miért éppen népmesék?
Minden alkalommal egy népmesével, mítosszal, vagy népmese típussal ismerkedünk meg. Olyan történeteket választok, ahol nők a főszereplők: mesehősnők vagy istennők.
A mesehősnők és istennők a női lélek fejlődésének és a női spiritualitásnak értékes mintáit mutatják meg nekünk. Különféle élethelyzetekre adnak megoldási javaslatokat. Tőlük megtudhatjuk hogyan bánjunk el az ártó női erőkkel (kegyetlen anyóssal, gonosz mostohával) és mit kell tennünk, hogy az életünk királynőiként helytálljunk. Nagyon sokat tanulhatunk tőlük, amikor felfejtünk egy mesei képet. Megtudjuk például milyen lelki feladat elvégzésére utal a magok válogatása, a tűz felélesztése vagy a dunyha felrázása.

Mit mutat meg minden népmese?
A népmesék azt mutatják meg, hogy a mai naptól mit csinálj másképpen.
A mese nem azt keresi, hogy mi a baj veled, és nem a múltban kutat az okok után. Mert ez önmagában nem elég.
A királylány ül az apja csodálatos kertjében és esze ágában sincs onnan kimozdulni. Jól érzi magát a virágok között, és mindene megvan, amit kívánhat. Ebbe az idilli állapotba avatkozik be a sárkány, aki egyszer csak alászáll az égből és égzengés közepette elrabolja a lányt. (Égig érő fa)
A mese ezután egy szót sem ejt arról, hogy a királylányt mi akadályozta a fejlődésében. Milyen lehetett a gyerekkora, vagy esetleg az előző életeiben mi történhetett, amiért nem indult el a felnőtté válás útján. A mese inkább felvázol egy helyzetet, egy kiinduló pontot: ’itt vagyok most’. Majd megmutatja mit kell tennem a fejlődésem, a kiteljesedésem érdekében, hogy ’boldogan éljek’.

Hogyan zajlik egy meseműhely találkozás?
Miden alkalom különálló egység, ezért bármikor csatlakozhatsz hozzánk. Rövid bemutatkozással szoktuk kezdeni a találkozót. Az oldott, biztonságos légkör nagyon hamar kialakul. Titoktartási fogadalommal biztosítjuk azt, hogy a csoporton elhangzottak ne kerüljenek ki.
A választott mesénk köré önismereti gyakorlatokat és beszélgetést indító kérdéseket hozok. A témát szoktam előre elárulni, a mesét nem. A mese élő szóban, helyben, egy varázslatos pillanatban hangzik el.
Általában 3-4 órát töltünk együtt.

Mi a helyzet a férfiakkal?
A női önismereti csoportba férfiakat nem engedünk be. Bár… a történetekben sokszor jelennek meg királyok és királyfik, férjek és apák.
A férfias és nőies minőségek jóleső egyensúlyának megteremtésére törekszünk mind intrapszichésen (azaz az egyéni lelken belül), mind pedig interperszonális (azaz kapcsolati) szinten. Nagyszerű, hogy egyre több önismereti férfi csoport alakul!

Mikor és hol találkozunk?
A Budoár meseműhely minden hónap harmadik szombati napján délután tartjuk az Őrség szívében, Őriszentpéteren.
Nagyon szívesen elviszem a meséket más helyszínekre is. Írj a kapcsolat@budoar.hu címre és megbeszéljük mikor menjek el hozzátok is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.