Meg kell változnom!??

Köszönet a képért: Creative Commons, Pexels

Valami totálisan érthetetlen oknál fogva sokak elképzelése szerint a gyereknevelés, beleértve az iskolai oktatást is arról szól, hogy felhívják a gyerek hiányosságaira, hibáira a figyelmet. Hogy ő majd ezeket kijavítva a társadalom értékes tagjává váljon.

Hát lehet. Az is lehet, hogy szorongani fog, depressziós lesz, vagy ahogy tud, lázadni fog.

Egy valamit pedig biztosan megtanul. Mégpedig azt, hogy ő elfogadhatatlan, azaz nem lehet őt szeretni – legalábbis addig nem, amíg ki nem javítja az állítólagos hibáit. Ha buta, akkor okos lesz. Ha rossz, akkor jó lesz. Ha ügyetlen, akkor ügyes lesz. És ha egész egyszerűen képtelen bemagolni adatokat (és még a magolás értelmét sem látja, mert az okostelefonján bármikor rákereshet), akkor is beleerőlteti a fejébe azokat az adatokat (legalább addig, amíg a vizsgák tartanak).

Ha felmerülne benned a gondolat, hogy meg kellene változnod, akkor pár dolgot érdemes átgondolnod:

A te igényed a változás, vagy valaki más várja tőled?
Ha belülről szól a hang (azaz te magad akarsz változni), akkor figyeld meg, hogy ez a hang szeretettel beszél-e hozzád vagy inkább kegyetlenül!
Ha valaki más kedvéért akarsz változni, akkor gondold át, hogy ezzel mit kockáztatsz!

Mi az, amin változtatni szeretnél? Egy rossz szokás? A testsúlyod? Egy tulajdonságod? Vagy más megnyilvánulásod?

Találd meg, hogy a megváltoztatni kívánt szokásnak, viselkedésnek, tulajdonságnak milyen rejtett haszna van az életedben! Lehet, hogy nehéz rátalálni a mögöttes haszonra. Mindig legyél magaddal együttérző, amikor a sötétebbik oldaladat figyeled! Néhány példa:
A zsírpárnák biztonságos távolságban tarthatnak téged másoktól (mondjuk férfiaktól).
Az alkohol / evés segít abban, hogy a magány érzése ne legyen úrrá rajtad.

Találd meg, hogy a megváltoztatni kívánt szokásnak, viselkedésnek, tulajdonságnak milyen tényleges haszna van az életedben!

A férfiak általában gyorsan rendelnek az étteremben. Ránéznek az étlapra és már tudják is, hogy steak-et kérnek. A nők sok szempontot figyelembe vesznek: az étel mennyire lehet finom, mekkora a kalória értéke, utána elfér-e még egy desszert, és így tovább.  Mondhatnánk, hogy a nők nehezen döntenek, bizonytalanok. Ugyanakkor agykutatók kimutatták, hogy döntéshozatalkor a nők agyának több területe is aktívvá válik – míg a férfiaknak egy agyterülete dolgozik. A ‘döntésképtelenség’ átfogalmazható úgy is, hogy az összetett helyzeteket a női agy hatékonyabban elemzi, mint a férfi agy. (Sallie Krawcheck példája az Own It című könyvéből)

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Én nem hiszek abban, hogy boldogabb lesz az életünk, ha kiemeljük saját magunk vagy mások hibáit, és ezeken próbálunk meg változtatni. Ez nem más, mint támadás önmagunk vagy egy másik ember ellen. A hibák kiemelésével azt hangsúlyozzuk, hogy valami baj van vele, nem jó, azaz nem szerethető. Szerintem még soha senki nem lett jobb ember attól, hogy mások kritizálták és elutasították. És senki nem lett boldogabb attól, hogy önmagát kritizálta.

Figyelj inkább az értékeidre, a szépségeidre, a belső békéd megteremtésére! Érdemesebb a lelki szépségeiden munkálkodnod, mint a hibáid ellen harcolnod.

Ismételd ezt az imát (amit Tosha Silver írt le Change Me Prayers című könyvében):
Szeretett Istenem / Univerzum / Mindenható / Gondoskodás (mindenki a maga világképe és hite szerint)! Változtass engem azzá az emberré, aki minden nap emlékszik a valós természetére. A Szeretet élő és lélegző kifejeződése vagyok. Kívánom, hogy minden pillanatban átéljem a kegyelmet. Kívánom, hogy felismerjem az igazi természetemet, ami tiszta Szeretet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.