Mit mondj annak, aki kritizál Téged

Vajon ez a Hold hibás? Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Talán a Te életedben is van legalább egy olyan fontos személy (például apa, anya, férj, főnök), akinek az a meggyőződése, hogy joga van felhívni a figyelmedet a jellembeli hibáidra. Általában minden alkalmat meg is ragad, hogy kritizálja a döntéseidet, viselkedésedet, megnyilvánulásaidat…. egyszóval: Téged.

Ha kikéred magadnak a fájó és sértő véleményt, akkor azzal vág vissza, hogy ’Te nem vagy képes tükörbe nézni!’, ’Csak az jó Neked, aki mindig bólogat.’, ’Nem bírod az építő jellegű megjegyzéseket!’

A hosszas mentális és érzelmi tréning eredményeképpen legbelül tényleg azt érzed, hogy veled valami nincsen rendben, hibás vagy. Talán gondolatban és szóban ellenállsz a kritikusodnak, de a szívedben elbizonytalanodsz. Lehet, hogy neki van igaza? Nem vagyok képes belátni a hibáimat? Pedig ő olyan pontosan látja ezeket. Jó szándékkal sorolja nekem, hogy végre én is észrevegyem és kijavítsam.

Lehet, hogy a fenti sorok élénk emlékeket ébresztettek benned. Talán felidézted a dühöt, csalódottságot, elkeseredettséget és szomorúságot, amit akkor éreztél, amikor a szívedhez közel álló ember kéretlenül zúdította rád a tökéletlenséged bizonyítékait.

Kérlek, most vegyél néhány mély levegőt, és nyugodtan gondold át, hogy szerinted kinek van joga ahhoz, hogy Téged kritizáljon!

Én úgy gondolom, hogy senkinek nincs joga ahhoz, hogy a kérésem nélkül sorolja azt, ami neki nem tetszik bennem. Önző lennék? Megmagyarázom.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Sok ezer beszámolót gyűjtöttek össze kutatók olyan személyektől, akik halál közeli élményt tapasztaltak meg. Ebben a nagyon különleges tudatállapotban különféle élményeket élnek át az emberek. A leírásokban egy valami mindig megtalálható: végtelenül nagy szeretet és feltétel nélküli elfogadás vesz körül mindenkit  a halál közelében. Az Isten / Univerzum / Gondviselés (mindenki nevezze saját meggyőződése szerint) minden élőlényt feltétel nélkül elfogad. Az Isteni Szeretet vagy Szent Szeretet élményét a hívők, a rendszeresen meditálók is átélik. Nagyon érdekes, hogy aki egyszer megmerítkezett ebben a mindent átható, feltétel nélküli elfogadásban, kevésbé lesz kritikus másokkal szemben.

Aki a szívében szeretetet táplál önmaga, az emberek, és a mindenség iránt, az nem akarja ’kijavítani’ a teremtményeket. Mert tudja: Ha Isten / Univerzum elfogad olyannak, amilyen vagyok, és minden hibámmal együtt feltétel nélkül szeret, akkor nincs olyan emberi lény (beleértve saját magamat is!), aki kritizálhatna engem! Ha Istennek jó vagyok így, akkor nem fogok elkeseredni azon, hogy bizonyos embereknek nem vagyok elég jó – bár tud nagyon fájni.

Még egy rövid gondolat: Az az ember, akinek a Lényét szeretik, és aki tudja saját magát szeretni, abból az emberből soha nem lesz antiszociális alak. Mert csak az bánt másokat, akiben nincs belül béke.

Mindenek előtt szeresd magad annyira, hogy ne hagyd senkinek, hogy bántson Téged! Ha úgy érzed, hogy a személyiséged fejlődése érdekében tett bántó megjegyzések nem esnek jól Neked – akkor utasítsd vissza ezeket!

Ha következőleg bárki is kritizálná a Lényedet, akkor mondd azt neki: „Az Isten / Univerzális Szeretet teremtménye vagyok. Tudom, hogy nem vagyok tökéletes, de Isten ilyennek szeret engem. Kívánom Neked és magamnak is, hogy minél többször éljük át a feltétel nélküli szeretetet, mert csak attól válhatunk boldoggá!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.