Téged is zavar a menstruációd?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Amikor ide költöztem az Őrségbe, akkor hallottam először, hogy a menstruációt ’betegségnek’ nevezik. Igen csak elkerekedett a szeme a masszőr nőnek, amiért jobbulást kívántam neki. Nem értettük egymást. Rövid kölcsönös magyarázkodás után tudtam meg, hogy a ’Beteg lettem’ azt jelenti: ’Megjött a menstruációm’. Azóta, amikor ezt hallom, mindig visszakérdezek: ’Szerinted a menstruáció betegség?’.

Próbálják velünk elhitetni a gyógyszer- és tampon gyártók, hogy a menstruációval valami nagyon nincsen rendben. El kell rejteni (jó tamponnal), de a legjobb megszabadulni tőle (fogamzásgátló gyógyszerrel).

Az én szemem akkor kerekedett el igazán, amikor megláttam egy gyógyszergyártó cég honlapját, ahol a fogamzásgátló tablettájuk szedésére biztatnak. Komoly hadjáratot indítottak a havi vérzés ellen. Népszerű nők segítségével bizonyítják, hogy a menstruáció megmételyezi a mindennapokat. Zavarja a nyaralást, a munkahelyi teljesítményt, beavatkozik a normális életritmusba. És megnyugtatnak mindenkit, hogy a fogamzásgátló szedésének szünetében jelentkező vérzés egyáltalán nem menstruációs vér. Merthogy felmérések szerint a nők közel 50%-a soha nem szeretne menstruálni. A havi baj a pénztárcánkat is megviseli: egy autó árát költjük el betétre, tamponra és bugyira a kellemetlen napok miatt.

Mintha azt mondanák, hogy a szmogos városi levegőben szedjünk légzés lassító gyógyszert, mert a sok légvétel megárt a szervezetünknek. Szmogban a levegővétel kifejezetten beteges testi folyamat.

Ugye ezek után senki nem csodálkozik, hogy a fiatal nők sokasága nem tudja elfogadni a testét? Étkezési zavarok, nőgyógyászati betegségek, fájdalmas menstruáció, zavaró PMS tünetek. Mi a megoldás? Hormonális beavatkozás, esetleg a női szervek végleges eltávolítása? Arról nem is beszélve, hogy rengeteg nő nem élvezi a szexualitást és menekül előle (és nem a bántalmazott nőkre gondolok most!).

Ha valaki tudja, hogy milyen iszonyatos fájdalmakkal járhat a havi vérzés, akkor az én vagyok. Kínjaim között még a fájdalomcsillapítót is számtalanszor kihánytam. Volt, amikor inkább a halált választottam volna.
De nem így tettem. És hormonokkal sem akartam beavatkozni a testem finom egyensúlyába. Sőt, a petefészkemet és a méhemet sem akartam kioperáltatni. A saját testemet nem vagyok hajlandó az ellenségemnek tekinteni! Az egészséges női ciklusokat nem nevezhetjük betegségnek!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Nem arra biztatom a nőket, hogy hagyják el a fogamzásgátlót. De gondoljátok meg, hogy pusztán a menstruáció elnyomása érdekében jó-e mesterségesen beavatkozni a hormonjaitok működésébe!

Mit tegyünk, hogy jól érezzük magunkat a Hold napokon is, és ne szenvedjünk a természetes női folyamatoktól? Azt javaslom minden nőnek, hogy kezdjen el kíváncsian figyelni a testének ciklikusaira és a teste igényeire:
• a ciklus mely napjain van több energiád, és mikor vagy fáradékonyabb
• pihenj eleget, amikor arra van szükséged
• egyél tápláló ételeket
• végezz a női egészséget támogató gyakorlatokat (női jóga, Aviva torna, intim torna, stb.)
• simogasd az alhasad szeretettel, tápláló olajakkal
• fejezd ki az érzéseidet és tanulj meg nemet mondani (és nem leszel feszült a menstruáció előtti napokon!)
• menj el Wc-re, amikor pisilni kell, ne várj vele!

Ahogy egyre jobban megismered a tested jelzéseit és megbarátkozol csodálatos folyamataival, úgy fogják felfedni a Hold napok is a kincseiket.

Bezzeg, ha a férfiak menstruálni tudnának 🙂

Ajánlott irodalom: Alisa Vitti – Női kód
Sajnos még csak angolul elérhető: Alexandra Pope, Sjanie Hugo Wurlitzer – Wild power

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.