A harcos sperma és a passzív petesejt mítosza. És a női vonzerő diadala.

Köszönet a képért: Dreamstime

A férfias minőségek uralta világban a megtermékenyülés úgy zajlik, hogy a spermiumok egymással versenyezve rohannak a petesejt felé, aki passzívan várja a legrátermettebb befutót.

A valóság, a biológusok szerint teljesen más képet mutat!

Az egymással küzdő spermiumok és az egyedül győzedelmeskedő szuper hímivarsejt mítosza a férfias minőségek által uralt világképünk része. (Sajnos ez a háborús metafora jellemzi a betegségekhez való hozzáállásunkat is.)

A kutatók ma már úgy gondolják, hogy a két sejt együttműködése szükséges a megtermékenyüléshez. A versengés gondolatát felváltotta a kooperáció szükségessége. (Bízom benne, hogy ez a szemlélet beszivárog az iskolákba, munkahelyekre, családokba is!)

Mi is történik valójában a megtermékenyülés során?

A spermiumok futnak, szaladnak – vagyis inkább bukdácsolnak és mindenbe beverik a fejüket. Elég ügyetlen sportolók. Viszont nagy igyekezetükben ’húzzák’ maguk után a lemaradókat. Mint ahogy a busz nyomvonalában haladó biciklis is könnyebben teker.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A petesejt pedig nem csak várja alvó királylányként, hogy a legrátermettebb megérkezzen. Udvarhölgyei, a kumulusz sejtek, ahogy megérzik a ’legények’ közeledtét, hívogató női nemi hormont (progeszteront) bocsátanak ki. Izgalomba jön a petesejt, és az orgazmus gyönyörében húzza magához a spermiumokat. Az történik ugyanis, hogy a progeszteron beáramlik a hímivarsejtbe és még gyorsabb, még aktívabb mozgásra készteti (a kalcium csatornák megnyitásán keresztül). És mutatja neki az utat, hogy merre kell haladni.

Több lovag is odaér a királylányhoz, aki válogat köztük. Nem esik szerelembe a legelső befutóval. De nem ám! Csak az általa kiszemelt spermium számára nyílik meg, és szinte bekebelezve, aktívan egyesül vele. Sőt, a megtermékenyített petesejt képes kijavítani a spermium által hozott örökítő anyagot (DNS-t)!

Kutatásaikkal a biológusok átírják a hagyományos férfi-női szerepekről alkotott társadalmi elképzeléseket is. Az ivarsejtek szintjén is igazolódott, hogy a férfiak nem egyedül küzdő harcosok, a nők dolga pedig nem a reményteli várakozás.
A petesejt, vagyis a nő öröme és vonzereje kelti életre a világot!

A petesejt és a spermium minőségekről itt olvashatsz még.

Forrás: https://upliftconnect.com/egg-chooses-sperm/, Emily Martin, Scott Gilbert
Strunker, T., et al., “The CatSper channel mediates progesterone-induced Ca2+ influx in human sperm,” Nature, 471:382-6. Lishko, P.V., et al., “Progesterone activates the principal Ca2+ channel of human sperm,” Nature, 471:387-91, 2011.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.