Mennyit ér a munkád?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Egy új munkalehetőség talált rám a minap. Igazán nekem való feladat: kreatív, változatos, sok embernek tudok általa segíteni, szakmailag a legjobbat hozhatom ki belőle, és bővíthetem a kapcsolataimat.
Egy baj van csak vele: elképesztően keveset akarnak fizetni érte. Nem adhatnak többet, mert az bérfeszültséget okozna. Magyarán dühösek és irigyek lennének azok a munkatársak, akik kevés pénzért dolgoznak, ha az én munkámat anyagilag is megbecsülnék.

Nagyon sokáig dolgoztam kevés fizetésért. Hogy miért? Talán mert nem volt más munkalehetőség, fizetnem kellett a lakáshitelemet, érdekes kihívásnak tekintettem a feladatot vagy tanulni és fejlődni szerettem volna. Mindez persze igaz, de valójában más oka volt annak, hogy olcsón adtam magam: az önbecsülésem egy varangyos béka feneke alatt volt. Ismerős ez a perspektíva?

A nőknek különösen nehéz képviselniük a saját értékeiket. A Hewlett Packard széles körben végzett felmérése szerint a nők és a férfiak között óriási különbség van magabiztosság és az elutasítástól való félelem tekintetében. A HP kutatási eredménye rámutat, hogy egy álláshirdetésre a férfiak már akkor jelentkeznek, ha az elvárások 60%-át teljesíteni tudják. Ezzel szemben a nők akkor adják be az önéletrajzukat, ha minden egyes kritériumnak megfelelnek. A nők félnek attól, hogy fény derül esetleges hiányosságaikra és ezért elutasítják őket.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A nők tehát hajlamosak alul értékelni saját tudásukat és képességeiket. Számos statisztika mutatja azt is, hogy azonos pozícióban a nők átlagosan kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Ennek azonban nem kell így maradnia! Te magad is tehetsz a változásért!

El kell döntened, hogyan viszonyulsz a munkádhoz. Mondhatod azt, hogy ennyi pénzért nem erőlteted meg magad. Valahogy eltöltöd a nyolc órát és teljesíted az elvárt minimumot. Ugyanakkor dönthetsz úgy is, hogy minden nap a legjobbat hozod ki magadból. Folyamatosan fejlődsz, tanulsz. Magas minőséget teszel le az asztalra, és megtalálod a munkádban a szépséget.

Amennyiben a munkáddal értéket teremtesz, akkor a Te munkád minden kétséget kizáróan értékes. Azaz jogos igényed, hogy anyagilag is megbecsüljenek. Talán most azt gondolod: „Persze, jól hangzik, de a főnököm nem hajlandó fizetésemelést adni.” Én arra biztatlak, hogy végezd a munkád a legjobb tudásod szerint, és folyamatosan fejlődj benne. Ha a munkáltatód ezt nem veszi észre vagy nem akarja megbecsülni, akkor merj váltani! Keresd azt a munkahelyet vagy – ha vállalkozó vagy – vásárlói kört, akik a valós teljesítményed mentén értékelnek Téged!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.