Önző vagy, amikor kiállsz magadért?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A saját érdekeit érvényesítő nőre még a nőtársai is könnyedén azt mondják, hogy önző.
A gondoskodás, a mások érzéseire való odafigyelés, valamint a közösség jóllétének szem előtt tartása gyönyörű női minőségek. Ezért aztán joggal merül fel a kérdés: Milyen nő az a nő, aki a saját érdekeit helyezi előtérbe? Van-e a kedvességnek határa, vagy mindent mosolyogva el kell viselnünk és meg kell tennünk?

Néhány nagyon is valós női dilemma:

„Olyan jó lett volna pénteken, munka után elmenni tornázni. Feszült voltam, és az alatt az egy óra alatt megnyugodtam volna. A torna után általában visszanyerem a lelki egyensúlyomat. De a férjem nem örült, mert így neki kellett volna vigyáznia a nyűgös kislányunkra. Nem akarta, hogy elmenjek, úgyhogy otthon maradtam. A baj az, hogy ilyenkor türelmetlenebb vagyok szegény gyerekkel. Tényleg önzőség lett volna a részemről, ha mégis elmegyek tornázni, a férjem akarata ellenére?”

„Egy munkát ajánlottak nekem, amit nagyon szívesen vállalnék. Csak hát olyan kevés pénzt fizetnek érte, ami közel sem arányos a feladattal és a szaktudásommal. Ha én nem vállalom, és nem találnak más megfelelő jelöltet, akkor kockára teszem a teljes szakmai program megvalósítását. Önző vagyok, amiért meghúzom a határaimat?”

„A teljes egészségügy összedőlne, ha a nők nem áldoznák fel magukat. Kevés pénzt keresünk, alacsony a megbecsültségünk, és az egészségügyi szakdolgozók zöme kiég. Mégis, ha mindannyian kiállnánk az érdekeinkért, akkor ki dolgozna? Önző dolog ragaszkodni a megfelelő juttatásokhoz?”

Az adakozás, a gondoskodás, a gyengébbek megsegítése és a béke megteremtésére való törekvés a női természet csodálatos megnyilvánulásai. Ezeket az erényeket azonban az évezredek óta uralkodó patriarchális uralom a végletekig kihasználja.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Az együttérzést és a szeretetet gyengeségnek tekintő belső zsarnoki hang képes elhitetni velünk, hogy a mártírság az igazi erény. Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a teljes önfeláldozás a dolgunk. De ez nem így van! Az önfeláldozás nem szexi!

Az áldozattá vált nő nem érzi jól magát. A körülményeit hibáztatja, csapdában érzi magát és tehetetlen. A repülőtől sem várja senki, hogy üzemanyag nélkül emelkedjen a magasba. Akkor hogyan várhatnánk el a lányoktól és a nőktől végtelen türelmet és kedvességet? A kizsigerelt nő nagyon nem érzi jól magát. A frusztrált, csalódott, kiégett, dühös, irigy nő nem túl vonzó jelenség. Mérgesen és elégedetlenkedve nem lehet a női szépségeket kiteljesíteni!

A társadalmunkban mélyen gyökerező vélekedés az, hogy ’önző az a nő, aki törekszik arra, hogy örömmel élje az életét’. Erre nem tudok mit mondani. Csak egy dolog jut eszembe. A férfiak nemi hormon szintjét (tesztoszteront) megemeli, amikor a nőt boldoggá tudják tenni. Mert ilyenkor megélik saját nagyszerűségüket és kompetenciájukat. Az igazi, isteni férfi minőségek kibontakozását csak a boldog, vonzó nők tudják elősegíteni. Banyák mellett a királyok is inkább világgá mennek. Törekedj a saját jóllétedre még akkor is, ha sokan emiatt önzőnek tartanak! Fontos küldetést teljesítesz: A boldog és kiegyensúlyozott család titka a ragyogó, örömteli asszony!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.