Ismerd meg a benned (f)élő kislányt!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Legalább egy ember biztosan van az életedben, akivel nem tudsz mit kezdeni. Akivel szemben nincsenek eszközeid. Leggyakrabban az anyósok, a főnökök és a munkatársak jelöltek erre a szerepre. Ők azok, akik mindent jobban tudnak, akik lesöpörnek a színről, akik belenyomnak a földbe. Ők azok, akik könnyedén elérik, hogy elbizonytalanodj és elveszítsd az erődet. Tehetetlen vagy velünk szemben. Úgy érzed, hogy elhagyott minden tudományod. Nem tudod megvédeni magad, nem tudod a saját érdekeidet képviselni. Talán még el is kezdesz remegni, szorongani a jelenlétükben.

Amikor megkérdezem, hogy milyennek éled meg saját magad ezeknek az embereknek a jelenlétében, akkor a következő válaszokat szoktam kapni: gyengének, kicsinek, elnyomottnak, nem egyenrangúnak, lenézettnek.

Vannak olyan emberek és helyzetek, amelyek hatására elveszíted a talajt a lábad alól, kicsinek és szerencsétlennek érzed magad, elönt a tehetetlenség dühe…. azaz felülkerekedik benned egy kiszolgáltatott kisgyerek. Amikor az anyós határozottan beleavatkozik az életedbe, amikor a munkatársad a főnök előtt megkérdőjelezi a teljesítményedet, akkor bizony sokszor nehéz határozott, kiegyensúlyozott felnőtt nőnek maradni. Márpedig kislányként lehetetlen szembeszállni egy agresszív felnőttel.

Mit tesz a legtöbb nő ilyenkor? Nem elég, hogy kívülről támadás éri, még ő is elkezdi szapulni a belső kislányt: „Ne legyél ilyen szerencsétlen!” „Legyél erős, ne remegjen kezed-lábad!” „Most mégis miért nem tudsz kiállni magadért?” „Gyenge vagy. Szedd össze végre magad!” „Ez így nem lesz jó.” „Nem ismerek magamra.”

Milyennek kellene lenned, hogy elégedett legyél önmagaddal? – hangzik el a következő kérdésem. A válaszokból a Szuper Nő képe bontakozik ki, aki magabiztos, mindig jól érzi magát a bőrében, energikus és kiegyensúlyozott.

Nem lehetünk mindig Szuper Nők. Még akkor sem, ha a reklámok vagy más nők ezt sugallják. Nagyon kérlek, ne bántsd magad azért, mert nem vagy mindig a topon. Nem is lehetsz! A tökéletességre törekvés kikészíti a lelket.

Inkább figyeld érdeklődéssel, kíváncsisággal saját magad. Vedd észre, hogy mikor kezd fogyni a lelki erőd. Például, amikor valami nem sikerül, amikor fáradt vagy, amikor menstruálsz, vagy amikor túl sok az elvárás. Ne önostorozással próbáld visszanyerni az egyensúlyodat! Inkább gondoskodj magadról és a benned szomorkodva, félve megbújó kicsi lányról. Törődj magaddal: aludj, menj el masszázsra, beszélgess barátnőkkel, sportolj, alkalmazd a metta meditációt, kertészkedj, sétálj, meditálj, alkoss.

Te hogyan gondoskodsz a benned élő kislányról? Oszd meg velünk a véleményed, tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet egy kis gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.