Eleged van a negatív, aggodalmaskodó gondolataidból? Szívesen megszabadulnál tőlük? Megteheted!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A tudósok „hüllő agynak” nevezik a törzsfejlődésünk során kialakult legősibb agyterületünket. Itt helyezkedik el két kis mandula alakú sejtcsoport, az amigdala. Az amigdala feladata, hogy biztosítsa a túlélésünket. Számára a napsütés vagy a színes virágos rét nem fontos információ. De azonnal felfigyel a bokorban megbújó tigrisre. Miért? Mert az ősember elődünk túlélését azt szolgálta, ha felkészült a veszélyre, időben észrevette, és azonnal reagált rá.

Mi már szerencsére nagyon ritkán kerülünk életveszélybe. Hüllő agyunk azonban nem pihen. Folyamatosan őrködik, és gondoskodik a biztonságunkról. A problémát az okozza, hogy túlbuzgó. Minden erejével azon van, nehogy veszélybe sodorjuk magunkat.

Ezért óvatosságra és visszafogottságra int. Nem engedi, hogy kockázatot vállalj, hogy kilépj és megmutasd magad. Nem engedi, hogy elhagyd a komfort zónádat, mert fél a változástól. Retteg a kritikától, ezért arra bátorít, hogy maradj csendben és húzd meg magad. A hüllő agy felel azokért az önkorlátozó vélekedésekért, amelyek azt mondatják a nőkkel, hogy „Nem vagyok szerethető. Nem vagyok elég. Úgysem fog sikerülni, inkább bele sem kezdek.” Nagy kreativitással gyárt vészforgatókönyveket – hogy felkészítsen a legrosszabbra („Mi lesz, ha …”). Fontos számára, hogy mások milyen véleménnyel vannak rólad, hiszen túlélésünk szempontjából mindig is fontos volt a csoportban elfoglalt pozíciónk.

Hidd el, minden aggodalmad, kétséged, félelmed, kishitűséged és bizonytalanságod a hüllő agy túlbuzgóságából fakad. Mindent megtesz, hogy megóvjon a sérüléstől, megalázástól, kiközösítéstől. Az életedet védő feladatát sajnos túlzásba viszi, mondhatni „szobafogságra ítél”, azaz lecsökkenti a szabad életteredet. Belső feszültséget okoz és szorongásban tart. Könnyedén megakadályozza a terveid valóra váltását, mert félelmeket és bizonytalanságot ültet beléd.

Holnap megosztok veled néhány módszert a hüllő agy kicselezéséhez, hogy elérhesd a vágyott céljaidat és kiteljesíthesd az életedet.

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.