Túl szép ez a nő, hogy igaz legyen

Köszönet a képért: Oberholster Venita, Pixabay

Édesanyák, nagymamák panaszolják el nekem tehetetlenül, hogy nem mernek határozott nemet mondani gyermeküknek, unokájuknak (és a férjüknek), mert attól félnek, hogy akkor elfordul tőlük, nem fogja őket szeretni.

Gyakori példa, hogy a megállapodott időn túl is a számítógép előtt ül a gyermek, ők pedig könyörögnek neki, hogy legyen szíves befejezni, ahelyett, hogy kihúznák a gépet a konnektorból. Majd kiabálnak, fenyegetőznek, amikor pedig elszakad a cérna, szidják a gyereket (buta vagy, nem viszed semmire). Azt érzik, hogy ha határozottan képviselik a határokat és az egyezségüket, akkor a gyerek megsértődik.

Persze, hogy szeretünk szeretve lenni. És attól félünk, hogy nem fognak szeretni, ha határokat húzunk, vagy a gyerek érdekében megmutatjuk az ő fejlődéséhez szükséges határokat, vagy nemet mondunk, ellent mondunk, képviseljük a véleményünket.

Ezért is hajlamosak vagyunk arra, hogy kedvesek és mosolygósak legyünk, és sok mindent megengedjünk a másiknak.

Az alkalmazkodás, az elfogadás, a család szolgálata, a megértés, a kedvesség csodálatos női minőségek. A patriarchális szemlélet azonban csak ezeket a női minőségeket értékeli. A női természetnek azt az oldalát, amit Káli istennő képvisel, vagy amit Clarissa-Pinkola Estées a nő ősi, vad természetének nevez – mindezeket a minőségeket a patriarchális világ elutasítja.

Amikor a nő saját természetén belül felborul az egyensúly, akkor válunk túl kedvessé, túl alkalmazkodóvá, túl kishitűvé, túl szolgálatkésszé. Mert nincs ott a vadság, és mert nem halljuk meg a sok alkalmazkodásban és kifelé figyelésben a belső hangunkat.

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

2 thoughts on “Túl szép ez a nő, hogy igaz legyen

  1. Koszonom az irast, gyorsan meg is rendeltem Clarissa Pinkola Estes A farkasokkal futo aszonnyok konyvet. Alig varom, hogy elkezdjem a meseolvasast 🙂 Es az jutott eszembe, hogy olyan jo lenne, ha lenne a blognak egy resze, ahol a kedvenc konyveit osztana meg velunk, doktor no. Vagy esetleg egy-egy iras vegen az adott bejegyzeshez kapcsolodo konyvet megemlitene, ahogy azokban az irasokban, amik egy-egy Youtube videohoz kapcsolodnak. Mindenesetre koszonom a mostani burkolt konyvajanlot! 🙂

    1. Köszönöm Kriszti a javaslatot! Egy-egy blog végére írtam ajánlott olvasmányt 🙂 Sok tervem van, és ezek között szerepel a fontos irodalmak, mesék, kutatások összegyűjtése. Már dolgozom rajta!! Érkezni fog! Addig is nagyon jó olvasást kívánok. Álljon itt még egy javaslat. Clarissa Pinkola Estés-nek vannak angol nyelvű hangoskönyvei. A női meseműhelyen szoktam tőle hozni mesét. Innen lehet megvásárolni: https://www.soundstrue.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.