A farkas egyszerre csak egy lábát teszi be az ajtón

Köszönet a képért: intographics, Pixabay

A bántalmazott nők felett a mai napig könnyen ítélkezik a társadalom. Miért ment bele a kapcsolatba? Miért nem lépett ki korábban? Hagyta volna ott az első pofon után. Hogy állhatott össze egy ilyen vademberrel? – szólnak a vádak.

A finomabb szinten zajló bántást sem kellene hagynunk. Tanuljon meg nemet mondani! Álljon ki magáért! Ne viselkedjen kihívóan!

A bántott, bántalmazott nő nem tud csak úgy kilépni a kapcsolatból. Kiszolgáltatott (érzelmileg, anyagilag), megfélemlített (fél a fizikai agressziótól, az ellehetetlenítéstől), szégyent érez (ezért sem mer beszélni a helyzetéről senkinek), és gyenge (egy erősebb férfi könnyen meg tudja verni).

Úgy fogalmazta meg nekem az érzéseit egy nő, hogy: „Leblokkoltam a terrortól.” Hát ő ezért nem tudott lépni. És azért sem, mert a férfi életveszélyesen megfenyegette őt és a gyermekeit.

És azt se felejtsük el, hogy a bántalmazó nem pofonnal kezdi az első randin. Először kedves, és szép szavakat mond, esetleg ajándékot ad. Csak amikor már biztonságban érzi magát, kezdi kimutatni a foga fehérjét. Mint a mesebeli farkas. Először csak az egyik lábát teszi be – az még nem olyan veszélyes. Majd a másodikat. Egyszer csak azon kapja magát a nő, hogy minden nap túlórázik; eltartja a férjét, akinek nincs kedve dolgozni; az alkoholista rokon három kisgyerekét neveli; vagy már ki sem egy az utcára, mert látszanak rajta a bántalmazás nyomai.

Vannak olyan rendőrök, szociális munkások, pedagógusok, szomszédok, ismerősök, akik könnyedén pálcát törnek a bántalmazott nő felett. Pedig az lenne a dolguk, hogy segítsenek. És sokan vannak, akik segítenek! A bántalmazott nőt, gyereket ki kell menteni a helyzetből. Mert neki már nincs ereje kilépni, elvették tőle. Amikor bántalmazás gyanúját észleljük, ne nézzünk el a másik irányba! Kutya kötelességünk jelenteni a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál!

A saját életünkben pedig érdemes figyelnünk a jelekre: amikor a farkas egymás után teszi be a házunkba a lábait!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.