Mit lehet kezdeni a makacs tünetekkel

Köszönet a képért: Pixabay

Vannak makacs tünetek. Szűnni nem akaró pánikrohamok, a fájdalomcsillapítót kiröhögő migrének, minden gyógyszernek ellenálló depresszió, és sorolhatnám.

Freud vetette fel azt az első hallásra eretneknek tűnő gondolatot, miszerint számos betegség és tünet ’segítő szándékkal’ jön létre. A szenvedő betegek persze nem így élik meg, hiszen a tünet fáj, korlátoz a mindennapi tennivalók ellátásában, drága kezeléseket igényelhet.

Freud mégis azt mondta, hogy érdemes a páciens lelkének és életének a mélyére nézni, hátha magyarázatot kapunk arra, hogy miért ’jó’ számára betegnek lenni.

Azt azonban szeretném hangsúlyozni, hogy 1) nem minden betegségre és tünetre igaz ez!, 2) a betegséget senki nem tudatosan választja, hanem a tudattalan működésének eredménye!

A betegség, a nyomasztó tünet ideiglenes kimenthet egy nehéz helyzetből. (Ezt nevezi Freud elsődleges betegségelőnynek.) Ilyen, amikor a gyerekek belázasodnak vagy fáj a hasuk a dolgozat írásának napján (és az orvos nem talál semmilyen testi okot). Vagy amikor erős fejfájás gyötör, és ezért nem kell felvállalnod a konfliktust a főnököddel.

Amikor nők és férfiak már a sokadik alkalommal panaszolják nekem, hogy még mindig rosszul vannak, semmi nem változik – ugyanakkor gyakorlatilag semmit nem tesznek meg azért, hogy jobban legyenek – akkor másodlagos betegségelőnyre szoktam gyanakodni. A betegszerep ugyanis számos előnnyel jár. Ápolnak, figyelnek rám, sajnálnak, nem terhelnek feladatokkal, megpróbálnak szépen beszélni velem, elvisznek vásárolni, nem hagynak egyedül… végső soron törődnek velem.

Az elhanyagolt gyerekek hajlamosak rosszalkodni, amikor arra vágynak, hogy valaki figyeljen már rájuk. Azok a felnőttek, akik elhanyagoltnak, nem szeretettnek érzik magukat, a lelkük mélyén hajlamosak inkább egy kínzó tünetet választani, csakhogy törődjenek velük.

Két dolgot biztosan tehetsz:
Ha úgy érzed, hogy édesanyád vagy a férjed elhanyagol, akkor megpróbálhatod vele szépen megértetni, hogy nagy szükséged lenne most a támogatására. Megbeszélitek, hogyan álljon melléd.
És saját magaddal is foglalkozz többet. Ne a panaszaiddal, ne a tüneteiddel! Hanem éltesd magad azzal, hogy sétálsz a természetben, tápláló ételeket eszel, eljársz masszázsra, meditálsz.

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet törődésre!

4 thoughts on “Mit lehet kezdeni a makacs tünetekkel

  1. P2NP, or phenyl-2-nitropropene https://dentalcentar-smile.com/p2np-weaving-the-chemical-tapestry-synthesis-applications-and-regulatory-scrutiny, is solid chemical compound commonly https://dentalcentar-smile.com/p2np-weaving-the-chemical-tapestry-synthesis-applications-and-regulatory-scrutiny associated with the synthesis of amphetamines and related stimulant drugs. It predisposed an intermediate in the synthesis of amphetamine and methamphetamine, and is often controlled the result its link with criminal drug manufacturing.

    The synthesis of amphetamine from P2NP involves the reduction of the nitro https://clinicadentalcedenti.com/bmk-glycidate-a-chemical-prelude-synthesis-applications-and-regulatory-landscape group to an amine association, followed by reductive amination in order form the last product. Due to its value in the illicit manufacturing of controlled substances, P2NP is subject in order legal restrictions in a large number jurisdictions.

    It’s necessary in order to do not miss out of his field of view that the use, possession, and share of P2NP and related chemicals may be clandestine in almost all places, and involvement in the synthesis of controlled substances have a chance lead in order serious legal consequences. If you have questions approximately characteristic chemicals besides their legal position, it’s key in order to consult with legal authorities or solid qualified legal specialist.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.