Gazdálkodj okosan a figyelem energiáddal!

Köszönet a képért: Designecologist, Pexels

Az agytörzsünkben van egy kicsi terület, a retikuláris aktiváló rendszer (RAS). Úgy működik, mint egy kapuőr. A beérkező érzékszervi adatokat kiválogatja és megszűri.

Az idegrendszerünk másodpercenként 40 millió bit információt kezel. A tudatos elménk ebből 40 bitet tud feldolgozni. A RAS felelős azért, hogy a túl nagy inger áradattól megvédje az elménket és csak a fontos információt juttassa el hozzá.

Valójában mi mondjuk meg a RAS-nak, hogy mire figyeljen, mi fontos számunkra, mi érdekel az adott időben. Aki szerint az emberek rosszindulatúak, ő sokkal több ilyen emberrel fog találkozni, mert rájuk figyel! Akinek fontos az egészséges táplálkozás, ő bevásárláskor azonnal észre fogja venni a leárazott bio zöldségeket.

Ahogyan gondolkodsz, ahogy a világot látod, úgy fogja számodra a RAS szűrni az információkat. Ha minden nap hálát adsz, ha a jövődet pozitív fényben látod, ha arra figyelsz a testeden, ami egészséges és amit szépnek találsz, ha az embereket alapvetőnek jónak találod, akkor a pozitív gondolataidnak és várakozásodnak megfelelően a jó dolgokat fogod észrevenni.

“A figyelem olyan energia, amely nélkül nem lehet semmilyen munkát elvégezni, és a munka elvégzése során felhasználódik. Mi magunk teremtjük meg magunkat azzal, hogy hogyan fektetjük be ezt az energiát, felhasználásának módja alakítja emlékeinket, a gondolatainkat és az érzéseinket. Ez az energia a mi ellenőrzésünk alatt áll, azt tehetünk vele, amit akarunk; tehát a figyelem a legfontosabb eszközünk az élmények minőségének javításában.” – írja Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvében.

A figyelem hatalmas energia. Amire irányítjuk, az fog növekedni az életünkben!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet törődésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.