Kezeld nőiesen a frusztrációt!

Köszönet a képért: energepic.com, Pexels

Számos tényező van az életünkben, amire nem tudunk hatni. A tehetetlenség, frusztráltság dühe ilyenkor úrrá lehet rajtunk.

Csekély hatásod lehet a munkáddal járó felesleges papírmunkára, a kollégák jellemére, a gyermeked házi feladatának mennyiségére, a főnököd rigolyáira.

Amikor tehetetlenek, kiszolgáltatottak vagyunk, amikor úgy kell megküzdenünk egy helyzettel, hogy a körülményekre nincs hatásunk, akkor frusztrációt élünk át.

A frusztráció agressziót eredményez – ez alapvető pszichológiai tétel. Frusztráló, amikor értelmetlen munkát kell végezni, amikor nincs beleszólásod a neked kiosztott feladatokba, amikor nem végezheted legjobb belátásod szerint a dolgod, amikor megsértik a határaidat, amikor nem veszik figyelembe a véleményedet és az érdekeidet, amikor nem kezelnek egyenrangú partnerként.

A frusztrációra tehát ösztönösen agresszióval reagálunk. Visszaszólunk, dühöngünk, a háta mögött puffogunk és szidjuk a másikat, visszatartjuk az információt, megnehezítjük a dolgát. Az agressziót azonban magunk ellen fordítjuk, ha nem tudjuk kiadni. Ez pedig megbetegít, és újabb stresszt okoz.

Az agresszió regressziót eredményez – ez is pszichológiai alapvetés. Azt jelenti, hogy akit elönt a düh, az nem tud megfelelően, felnőtt módon uralkodni magán. Ezért úgy viselkedhet, amit később meg fog bánni, esetleg szégyent fog érezni. Mérgében meggondolatlan kijelentéseket tesz, sértegeti a másikat.

Az agyunk ősi része tehát stressz választ ad a frusztrációra. Dühösek leszünk, hogy meg tudjunk küzdeni a minket veszélyeztető helyzettel. Ugyanis a dühből nagy energiát tudunk meríteni a harchoz.

A frusztrációt azonban nőiesen is kezelhetjük – ami kifinomultabb módja a dühkezelésnek. Ha a külső körülményre valóban nincs befolyásod, és belekényszerülsz a helyzetbe, akkor a belső körülményeiden érdemes változtatni. Ne hagyd, hogy elragadjanak az ősi hüllő agyad érzései! Minden nap tegyél valamit a belső békéd megteremtéséért! Ha a stresszt kiváltó ingert nem is tudod megszüntetni, a saját stressz válaszodat csökkentheted! Tegyél meg mindent, amit tudsz, az idegrendszered megnyugtatásáért!

Te hogyan kezeled a frusztrációt szépen, bölcsen, nőiesen?

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.