Te nem tudsz csalódást okozni!

Köszönet a képért: Michael Gaida, Pixabay

Ma beszélgettem egy férfival, aki túlzásba viszi a számára fontos nők támogatását. A saját érdekeit teljesen háttérbe szorítja, hogy a nőket anyagilag, figyelemmel, érzelemmel támogassa.

És egy nővel is beszélgettem, aki a családjáról gondoskodik túlságosan. Hajlamos őket szolgálni még akkor is, amikor ezt már tehernek éli meg.

Mindkettejükkel a határok meghúzásáról beszélgettünk. Mindketten megfogalmazták, hogy bűntudatot éreznek, amikor nemet mondanak, vagy egy kérést visszautasítanak.

Én pedig azon gondolkodtam, hogy ez az érzés valóban bűntudat-e. Valójában nem bűn a saját érdekeinket szépen képviselni, a jóllétünket szem előtt tartani, a játszmákból kiszállni, és visszautasítani az áldozat szerepet. Nem bűn, ha nem teszel meg mindent egy másik emberért, amit ő is meg tud tenni önmagáért.

Másfajta dinamikára gyanakszom. Inkább háttérbe szorítjuk a saját igényeinket, és megteszünk mindent a másikért, csak nehogy elveszítsük a szeretetét, a barátságát. Ennek az érzésnek olyan mélyre nyúlnak a gyökerei, hogy „Apa kedvéért egyél meg még egy falatot!”, „Elszomorítottad anyát a rossz viselkedéseddel.”, „Ha nem fejezed be a hisztit, akkor itt hagylak!”

Azért helyezzük a másik érdekeit előtérbe, akár a saját jóllétünk kárára is, mert nem akarjuk, hogy csalódjon bennünk, vagy megszakítsa velünk a kapcsolatot, esetleg önzőnek és gonosznak gondoljon. Nem akarunk azokkal a negatív vélekedésekkel szembesülni, hogy „nem vagyok elég jó”, „nem vagyok önmagamért szerethető”, „nem vagyok elfogadható”. Ez pedig nem a bűntudat, hanem a szégyen érzése.

Mit szólnál ahhoz, ha átértelmeznéd ezeket a helyzeteket? Gondold végig, hogy nem Te okozol a másiknak csalódást. Ugyanis az érzéseiért, a saját jóllétéért ő ugyan úgy felelős, mint Te a sajátjaidért. Amikor nemet mondasz, akkor ő csalódik. De választhat más megoldást is. Például azt, hogy tiszteletben tartja a határaidat, és megkér mást, hogy segítsen neki vagy megteszi saját magáért. Így mind a ketten kiléptek a játszmából és nem nehezteltek a másikra.

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet törődésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.