Instant megoldások

Köszönet a képért: rawpixel, Pixabay

Több problémám is van azoknak a reklámoknak a szemléletével, amelyek arra tanítanak, hogy fejfájásra vegyél be fájdalomcsillapítót, és folytasd a napod, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Először is, fontosabbnak tartom azt az üzenetet, hogy előzzük meg a fejfájást. Igyunk sok vizet, pihenjünk többet. Amikor pedig érezzük, hogy elkezd nyomódni a fejünk, akkor masszírozzuk meg, relaxáljunk, és együnk pár falatot.

Másodszor, azt hiteti el ez a reklám, hogy van gyors megoldás a tünetek megszüntetésére. Nem javasol életmódváltást, egészséges mozgásformákat, és a testtudatosságunk fejlesztését. Arra buzdít, hogy a problémát oldd meg azonnal.

Harmadszor, azt sugallja, hogy a testünk az ellenségünkké tud válni, és akadályoz a szokásos pörgésben, teljesítésben. Valójában a testünk jelez, hogy változtatunk kéne, jobban oda kellene figyelnünk magunkra.

Negyedszer, a „majd a gyógyszer megoldja” szemlélet azt mondja, hogy nem a mi kezünkben van a megoldás kulcsa. Azt javasolja ez a reklám, hogy ne is keressük a saját megoldásainkat, ne használjuk a saját erőforrásainkat, hanem teljes mértékben hagyatkozzunk másokra (ez esetben a gyógyszeriparra).

Ma általános iskolában tartottunk Évával tréninget, ahol a csoport egy része passzívan, némiképp ellenállva, instant megoldást várt tőlünk valóban nehéz nevelési helyzetekre. Bennem egyre nőtt a tehetetlenség érzése, ahogy felismertem, hogy nem tudom helyettük megoldani az ő problémáikat. Sajnálom, de a kihívásokkal nem tudunk megküzdeni úgy, hogy beveszünk egy gyógyszert… Mert aztán jön az alkohol, hogy társaságban beszélgetni tudjunk, és a drogok, hogy végre el tudjuk engedni magunkat.

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.