Az önostorozás fájdalmas és ártalmas. Tedd ezt helyette!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Az önostorozás nem gyógyítja be sem a testi, sem a lelki sebeket. Inkább csak elmélyíti azokat.

• „Hülye voltam.”, „Nem ezt kellett volna tennem.”, „Ma már máshogy csinálnám.”
• „Még mindig túl sok a negatív gondolatom, és a negatív érzésem.”
• „Még mindig nem tudok megbocsátani neki. Mi a baj velem?”
• „Azért lettem beteg, mert rossz döntéseket hoztam.”

Most állj!
Talán már Te is észrevetted, hogy a rágódás, az agyalás, a bűntudat, a ’mi lett volna ha’, nem segít kimászni a gödörből – legyen az testi vagy lelki betegség, vagy rossz kapcsolat, esetleg rossz munka.
Sokszor az sem segít igazán, ha csupa pozitív dolgot igyekszel mondani magadnak magadról, – mert valahogy nem érzed igaznak. Hiába állsz a tükör előtt meztelenül és próbálod elhinni, hogy „Elfogadom a testem, szeretem a testem.” – ha az agyad másik része csak a kételyeket fogalmazza meg, és egyáltalán nem látod szépnek magad.

Ekkor szoktam javasolni a Metta meditációt. Hidd el, csodákat tesz! Semmi értelme kegyetlenül ítélkeznünk saját magunk felett. Senki nem lett még boldog és egészséges attól, hogy szidták és a hiányosságaira hívták fel a figyelmét. A metta szeretet meditáció segít abban, hogy úgy beszélj saját magadhoz, mintha a legjobb barátnődet nyugtatnád meg.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Először érdemes a meditációt nyugodt körülmények között, ülve vagy fekve gyakorolni. A későbbiekben felkavaró helyzetekben is könnyen tudod majd használni. Én mondogatom magamnak vezetés közben vagy akár megbeszélésen is (természetesen nyitott szemmel, figyelve a külvilágra 🙂 .

Vegyél néhány mély, nyugodt lélegzetet. Nyugodt, kedves hangon mondd magadnak (akár hangosan is mondhatod, ha egyedül vagy).

Kívánom magamnak, hogy boldog legyek. Kívánom, hogy jól legyek. Kívánom, hogy biztonságban érezzem magam. Kívánom, hogy nyugodt és békés legyek. Kívánom, hogy egészséges legyek.

A kívánságok sorát természetesen bármivel kiegészítheted. Mindig azt mondd magadnak, amire éppen szükséged van, amit át szeretnél élni. (Én nagyon havas és csúszós utakon például azt mondogatom magamnak hangosan vezetés közben: Kívánom, hogy épségben hazaérjek. Kívánom, hogy a figyelmemet végig az úton tudjam tartani. Kívánom, hogy végig nyugodtan vezessek.)

Érdemes egyfolytában mondani magadnak a mondatokat, a kívánságokat, hogy az elméd ne tudjon elkalandozni a problémák felé. Az a célunk, hogy megnyugtató, szeretetteli szavakat mondjunk magunknak. Itt olvashatsz még a metta meditációról.

Te milyen metta meditációt próbáltál ki? Mi mindent kívánsz magadnak annak érdekében, hogy jobban érezd magad?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.