Nézz örömmel tükörbe!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pexels, Pete Johnson

Kapcsolatainkban megélhetjük saját nagyszerűségünket: jóságunkat és szépségünket. És ha akarjuk, ha nem, a legszorosabb kapcsolatainkban megmutatkozik az árnyékos oldalunk is. Olyan tulajdonságainkkal szembesülhetünk, mint a türelmetlenség, irigység, rosszindulat, féltékenység, lustaság, elégedetlenség.

Az alábbi mese nagyon szépen mutatja meg, hogyan tükröz minket vissza a világunk.

Hol volt, hol nem volt, egy távoli kicsi faluban volt egy hely, amit úgy hívtak: az Ezer Tükör Háza. Egyszer egy boldog kicsi kutyus elhatározta, hogy megnézi magának ezt a helyet. Ahogy odaért, vidáman futott fel a lépcsőn a ház ajtajához. Füleit magasra csapva, farkát hevesen csóválva lépett be az ajtón. Nagyon meglepődött, amikor ezer másik boldog kiskutya nézett vissza rá, akik a farkukat is éppen olyan gyorsan csóválták, mint ő. Elmosolyodott, mire ezer barátságos és melegszívű kiskutya mosolygott vissza rá. Amikor elment, arra gondolt: „Milyen csodálatos hely, sokszor eljövök még ide.”
Ugyanebben a faluban élt egy boldogtalan kiskutya is. Ő is hallott az Ezer Tükör Házáról, és kíváncsian kereste fel ezt a helyet. Lassan ballagott fel a lépcsőn és megszeppenve, lehajtott fejjel nézett be az ajtón. Amikor meglátta, hogy ezer barátságtalan kutya néz vissza rá, akkor rájuk mordult. Nagyon megijedt, mert az ezer barátságtalan kutya mind mérgesen mordult vissza rá. El is futott gyorsan és arra gondolt: „Milyen borzasztó hely ez. Soha nem jövök ide vissza.” Japán népmese

Köszönet a képért: Creative Commons, Pexels, Simon Migai

Válaszolj az alábbi három kérdésre, hogy elégedett tükörkép nézhessen vissza rád!

A világ visszatükröz engem.
A történet megmutatja, milyen sok múlik azon, ahogy a világ felé fordulunk. Biztos Te is tapasztaltad már, hogy ha szeretettel, érdeklődve, barátságosan fordulsz az emberek felé, akkor ők is kedvesebbek veled. Ha nyűgös és morcos vagy, akkor kellemetlenebb visszajelzéseket kapsz.
Persze, nem minden tükör tiszta. Vannak torzító és koszos tükrök is. Abban pedig nem hiszek, hogy a boltban rádförmedő eladó téged tükrözne vissza. Egész egyszerűen rossz napja van, vagy ilyen a modora – tőled teljesen függetlenül. Ha azonban rendszeresen hasonló helyzetekben találod magad, vagy különféle emberek azonos módon reagálnak rád, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Mit tanulhatok magamról az életben kapott visszajelzések alapján?

Én visszatükrözöm a világot.
Te is tükör vagy mások számára. Meg tudod mutatni az embereknek azt, amit meglátsz bennük. Amit talán ők még nem látnak saját magukban.
Tedd fel magadnak a kérdést: Hogyan tükrözöm vissza a világot? Meglátom-e másokban a szépet, az értékeset? A visszajelzéseim támogatják-e a másik ember kibontakozását?

Fogalmazd meg jól a kérdésed!
Hófehérke mostohája mindig azt kérdezte a tükörtől, hogy „Ki a legszebb a világon?”. Ítélkezést, minősítést, összehasonítást várt a tükörtől. Ezzel szemben, a mese végén, amikor Hófehérke kapta meg a tükröt, csak azt kérdezte: „Hogy élnek az emberek az országomban? Hol van szükség segítségre?” Mindketten a saját belső tükrükben nézték meg magukat. Míg a mostohát a féltékenység és irigység mozgatta, addig Hófehérkét a fejlődés, a belső gazdagodás motiválta. Nem mindegy, mit kérdezünk a külső és belső tükröktől. Tedd fel magadnak a kérdést: Mit tapasztalok, amikor belenézek a lelki, érzelmi világomba? Hol van szükségem több együttérzésre?

Végül, álljon itt két idézet két nagyszerű nőtől:
„Nem olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek. Olyannak látjuk őket, amilyenek mi vagyunk.” Anaïs Nin
„Egy nőt nem a ruhái tesznek gyönyörűvé, nem az alakjától, és nem is attól szép, ahogyan a haját fésüli. A szépség a nő szemében látszik, hiszen a szem az ajtó a szívhez, ahol a szeretet lakik. A valódi szépség a nő lelkét tükrözi.” Audrey Hepburn

One thought on “Nézz örömmel tükörbe!

  1. Szeretem a tükröket, szeretem nézni magam bennük. Ha szépet látok, az megerősít, ha olyat látok, amivel nehéz szembesülni, akkor végiggondolom, hogy mit tegyek annak érdekében, hogy a kép pozitívan változzon. Figyelnem kell azonban arra, hogy észrevegyem, mikor tartanak elém – rosszindulatból, irigységből – torz tükröt, mert hajlamos vagyok annak is hinni és az kibillent az egyensúlyomból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.