Hiába küzd érted a férfi, Te könnyedén fölé kerekedsz? Ismerd fel azokat a férfi minőségeket, amelyekre szívesen rábízod magad!

Hajlamos vagy küzdeni a pároddal? Fontos, hogy Neked legyen igazad? Előfordul, hogy egy férfi fölé akarsz kerekedni sikerekben, tudásban? Általában jobban tudod, mit hogyan kell csinálni? Nehéz rábíznod magad a férfi minőségre?
Artemisz istennő és az ő papnői, így Atalanta is, harcos nők. A legutóbbi Meseműhelyben a férfiakkal és a férfi minőséggel való kapcsolatukat ismertük meg.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A görög mitológia úgy tartja, hogy Atalanta apja, Szkürosz királya fiúgyermeket szeretett volna. Amikor lánya születetett, csalódottságában az újszülött kislányt kivitette Árkádia hegyei közé. A kis királylányt medveanya szoptatta és vadászok nevelték fel. A szépséges Atalanta vad, szabad, független nővé érett. Szerelmével, Meleagrosszal rendszeresen vadásztak, és számos hőstettet hajtottak végre. Meleagrosz anyja ellenezte a frigyüket, mert nem olyan feleséget szánt fiának, aki a vad természetet tekinti otthonának. Az anya dühében elvette saját fia életét.
Szerelme halálát követően Atalanta visszatért apjához, aki büszkén fogadta a harcokban győzedelmes lányát és méltó férjet kívánt választani számára. A kérőket próba elé állította. A férfiaknak meg kellett mérkőzniük Atalantával, méghozzá futásban. Amennyiben Atalanta ért hamarabb célba, a kérőt lefejezték.
Az ifjú Hippomenész is megmérettetett, azonban nem erővel és gyorsasággal állt ki a királylánnyal szemben. Afroditéhez, a szerelem istennőjéhez fordult segítségért, akitől három aranyalmát kapott. Amikor Atalanta lehagyta a futásban, akkor az ifjú egy-egy aranyalmát gördített elé. A lány az almák után nyúlt, így Hippomenész ért először a célba, elnyerve Atalanta szívét.

Korunk Atalantája sikeres, ambiciózus nő, aki járatos a férfiak világában, ugyanakkor párkapcsolati téren nehezen ismeri ki magát. Mit tehet mégis, hogy nőként jól érezze magát egy férfi oldalán?

A Meseműhelyben segítségül hívtuk a János királyfi és Szélike című magyar népmesét, hogy megtudjuk mit érdemes tennie a nőnek, amikor azon kapja magát, hogy igyekszik a férfiak fölé kerekedni.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Csak úgy, mint Atalantától, Szélikétől is azt várja király apja, hogy férfiként viselkedjen: harcoljon, küzdjön, legyen a legjobb, és ’fejezze le’ a gyengébbet. A harcos nő egy pillantással, egy mondattal el tudja venni a párja férfiasságát. Valami nagyon fontosat meg kell tanulnia: bízza rá magát a férfi minőségre. A Szélike mesében János olyan férfi, akire egy erős nő rábízhatja magát: magabiztos, küzd a céljaiért, biztonságot ad, megfelelő érzelmi és lelki erővel rendelkezik, kimozdíthatatlan a nyugalmából, egyenes, együttérző, kitartó, józan. Ez a férfi nem erővel igyekszik lenyomni a nőt. Aranyalmát gurít elé. A szép női minőségeket értéknek tekinti.

A mese azt is megmutatja, mennyire fontos a nőies és férfias minőségek egyensúlyát megtalálni, a saját lelkünkben és a párkapcsolatunkban egyaránt.

Nagyon érdekes kérdés merült fel a Meseműhelyben: A János féle archetípust, azaz férfias minőségeket egy férfiban keressük, hogy helyreálljon a saját lelkünkben a rend? Vagy először a belső férfias minőségeket érdemes kidolgoznunk (ahogy a mese mondja: „palléroznunk”), hogy a megfelelő párt megtaláljuk?
A belső egyensúly megtalálása elengedhetetlen. Együtt, egymást támogatva fejlődnek bennünk a feminin és maszkulin minőségek. Egyik sem teljesedhet ki a másik nélkül. Egyensúly nélkül pedig egyik vagy másik szélsőségessé válik. Például a nőben élő kegyetlen király nem engedi az érzelmek, a gyengédség, a sérülékenység megjelenését (kiteszi a gyereket az erdőbe meghalni és lefejezi a kérőket).

Érdemes dolgoznunk magunkban az egészséges animus (azaz férfias minőségek) kimunkálásán. Hiába bukkan fel életedben Hippomenész vagy János, ha Te továbbra is versenyzel és küzdesz vele. Atalanta és Szélike felismerte: vannak azok a férfi minőségek, amelyekre rábízhatják magukat. Már nem fontos, hogy győzzenek és bizonyítsanak a lehetetlen elvárásokat támasztó apának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.