Érzelmi hiányállapot

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Milyen jó lenne, ha a szüleid úgy fogadnának el, ahogy vagy! Ha a kedvesed jobban figyelne rád! Ha a főnököd elismerné a munkádat! Az anyósod egyetértene gyermeknevelési elképzeléseiddel!

Az ideális szülők megfelelően szeretik a gyermeküket. A kislány az apai minőségtől bátorítást és a képességek, erőfeszítések reális elismerését kapja. Az anyai minőségtől a feltétel nélküli szeretetet és gondoskodást.

Az ideális szülők azonban igen ritkák. A kislány felnőtt nő korában is magában hordozza az érzelmi hiányt. És lelke mélyén arra vágyik, hogy egyszer csak megkapja majd valakitől azt a szeretetet, amire igazán vágyik: a bátorítást, az elismerést, a gondoskodást, az elfogadást. Azt a figyelmet, ami olyannak látja őt, amilyen valójában.

Aki hiányérzettől szenved, az mástól várja az érzelmi űr betöltését. Azt szeretné, hogy a másik ember megértse, figyeljen rá, vegye észre. A hiány pedig tovább erősödik, ha a megfelelő szeretetet nem kapja meg. És akkor dühös lesz, frusztrált, csalódott… depressziós.

Az a nő, aki más ember kezébe helyezi saját boldogságának a kulcsát, nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Hogy mi a megoldás? Az alábbi Louise Hay idézet rávilágít:
„Azért lehetséges, hogy nem szereted önmagad maradéktalanul, a saját teljességedben, mert valahol az utad során ezt tanultad meg. Újra tanulhatod szeretni magad. Már most kezdj el kedvesebb lenni magaddal!”

Te milyen lépéseket teszel az önszeretet felé?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.