Lelki szemetesláda

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Fontold meg, kinek adod át az erődet! Vannak emberek, akik csak a panaszaikat öntik Rád. Akiknek a világ egy nagyon rossz hely. Akiket állandóan bántanak, kihasználnak, és nem értenek meg. Akik folyton mérgesek valakire.
Akik fejében meg sem fordul, hogy ők maguk is tehetnének valamit saját magukért. Mondjuk, megváltoztathatnák a gondolkodásukat.
Ne hallgasd a végeláthatatlan panaszáradatot, mert elsodor! Nem vagy senkinek sem a lelki szemetesládája!

Afrodité a szépség és szerelem istennője négy feladatot adott Pszichének. Ezek a feladatok női erőpróbáknak, azaz beavatásnak is tekinthetők. Afrodité féltékeny anyósként azt remélte, hogy Psziché elbukik, mert nem akarta fiát, Ámort elengedni maga mellől. Psziché azonban felnőtt nővé vált a próbák során, és Ámor is méltó férfivá érett mellette.
Az utolsó feladat így szólt: „Fogd csak ezt a szelencét, és se szó se beszéd, indulj vele az alvilágba… Ott ad át Proserpinának (Perszephonénak) a szelencét ezzel az üzenetemmel: „Venus (Afrodité) arra kér, hogy küldj neki egy kicsit, legalább csak egy napra valót a szépségedből, mert a magáét beteg fiának ápolásában elemésztette, mindenestül tönkretette.” Psziché teljes elkeseredésében, hogy nem fogja tudni teljesíteni a feladatot „fölment egy csudamagas toronyba, hogy onnan a mélységbe ugorjon.” A torony ekkor megszólalt és segítő tanácsokkal látta el. Többek között ezt mondta: „Átkelés közben a lomha folyó hátán egyszerre csak odasodródik egy öreg halott, feléd nyújtja foszladó karjait s rimánkodik, hogy vedd fel a csónakodba. De ments isten, hogy szánalomra indulj! Ahogy a túlsó parton, egy kis darab utat megtettél, orsójukat forgató vénasszonyok arra kérnek majd, hogy segíts nekik egy kicsinység: de te a világért még csak hozzá se nyúlj!” (Apuleius. Fordította Révay József)

Nőként meg kell tanulnunk azt, hogy mások szükségletei miatt ne adjuk fel feltétlenül a céljainkat. Csak így irányíthatjuk a saját életünket.

Oszd meg velünk a véleményedet és a tapasztalataidat!
Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.