Mire való az iskola?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Dühösen, csalódottan, kiábrándultam jöttem ma haza. Túl sok mindenkivel és túl sokat beszélgettem arról, hogy miért nem szeretnek a gyerek oktatási intézménybe járni. Bölcsitől az egyetemig. Arról nem is beszélve, mennyire nem szeretnek a szüleik munkába járni.

A jelenlegi oktatási rendszer az ipari forradalom idején jött létre, több mint száz éve. A gyártulajdonosoknak olyan munkaerőre volt szükségük, aki szó nélkül követi az utasításokat, termelékeny és bármikor lecserélhető egy még olcsóbb ’fogaskerékre’. Az oktatási rendszert ennek megfelelően alakították ki. Olyan felnőttek ’kitermelésére’, akik a rendszeren belül megfelelően fognak dolgozni. Megismétlem: a jelenlegi iskolarendszer középszerű gyári munkásokat képez. (Hozzá kell tennem, hogy a termékek zömét harmadik országbeli gyárakban állítják elő, mert ott még olcsóbb a munkaerő!) Valóban erre van szüksége a világnak?

Te milyen felnőtteket szeretnél magad körül tudni (mint munkatárs, főnök, orvos, családtag)? Válassz a két felsorolás közül:
A: tudatos, gondoskodó, elkötelezett, kreatív, független, kezdeményező, újító, támogató, őszinte, együttműködő.
B: engedelmes

Érdemes feltenni a kérdést: Mire való az iskola? És nagyon fontos lenne erről rendszeresen beszélgetni. Nem, nem azt mondom, hogy valaki csináljon már valamit. Azt kérdezem, hogy: mi együtt mit tudunk tenni azért, hogy változzon végre a rendszer?

Ha tudsz angolul, olvasd el Seth Godin írását: https://sethgodin.typepad.com/files/stop-stealing-dreams6print.pdf

Oszd meg velünk a véleményed, tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet egy kis gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.