A kritika megfogalmazásának leghatékonyabb módja

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Valami rejtélyes oknál fogva az a nevelési módszer vált népszerűvé, hogy a nem kívánt viselkedésnek kell hangot adni. Azaz büntetni kell a rosszaságot, pirossal alá kell húzni a hibásan leírt szót, szőnyeg szélére állítani a munkatársat.

Kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a negatív visszajelzések – minta a kritika és a büntetés – hatására csak minimális erőfeszítést tesz a másik fél a változtatás érdekében. Ezzel szemben, a pozitív megerősítések – mint a dicséret és a jutalom – magas szintű egyéni és csoportos teljesítmény növekedést eredményeznek.

A gyerekek és a felnőttek is sokkal jobban motiválhatók dicsérettel, mint kritikával és büntetéssel.

Aubrey Daniels viselkedéselemző a 4:1 (négy az egyhez) szabályt javasolja. Először is, fogalmazz meg a másik ember viselkedésével, munkájával kapcsolatban négy pozitívumot. Ne általánosságokat mondjál, hanem nagyon is konkrét dolgokat. Kerüld az olyan általánosításokat, mint: okos vagy, ügyes vagy, jól tanulsz, szorgalmasan dolgozol, jók az eredményeid.

A négy pozitívum után fogalmazd meg, hogy miben vársz változást a másiktól. Ha így jársz el, akkor motiválod arra, hogy a legjobbat hozza ki magából.

A 4:1 szabályt alkalmazhatod gyerekeiddel, férjeddel, munkatársaiddal, és saját magaddal is!!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.