A dühöngő gyerek lecsillapítása 6 lépésben – 1. rész

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Rendszeresen keresnek fel édesanyák azzal a problémával, hogy nem tudják kezelni gyermekük dührohamát. A megállíthatatlan toporzékolás, kiabálás, káromkodás, verekedés kikészíti a szülőket. A tehetetlenség olyan agresszív ’nevelési módszereket’ eredményez, mint a hidegvizes zuhany, a pofon, vagy a kiabálás.

Mondanom sem kell, hogy a gyerekek nem annyira a szavakból tanulnak, mint inkább utánozzák a felnőttek viselkedését. Joggal merülhet fel bennük a kérdés, hogy: „Ha apa vagy anya megüthet engem és kiabálhat velem, akkor én miért ne verekedhetnék és kiabálhatnék.”

A szélsőséges férfias energiával működtetett, hatalmon alapuló (autoriter) nevelés minden résztvevőt egy hatalmi játszmába kényszerít. A felnőtt (szülő, pedagógus) igyekszik lenyomni a dühöngő gyereket. A hatalom eszközei a sarokba állítás, a megverés, beírás az ellenőrzőbe, és a kiabálás. Persze a hatalmi játszmába a gyerek is beszáll a saját eszközeivel: nem csinálja, amit kérnek tőle; megüti a testvérét vagy osztálytársait; esetleg nem eszik.

A büntetéssel az a másik nagy probléma, hogy a gyerek nem fogja megtanulni kezelni a dühöt és a mögötte meghúzódó érzéseit. Legfeljebb egy időre elnyomja azokat.

Az a jó hírem, hogy ebből a játszmából ki lehet lépni. A szélsőségesen férfias minőségeket kiegyensúlyozhatjuk női minőségekkel. Együttműködő és megértő módon is viszonyulhatunk egymáshoz.

A következő bejegyzéseimben a dühkezeléshez adok segítséget lépésről lépésre.

Első lépés: Ne húzd fel magad!

A gyermek számára Te vagy a minta. Tőled tanulja, hogyan bánjon a dühös érzéseivel. Ha Te ideges vagy – azaz saját magadat sem tudod megnyugtatni -, akkor őt sem fogod tudni lecsillapítani.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy nyugodt maradj:

• Gondold végig, hogy milyen viselkedések hoznak ki a sodrodból. Például amikor visszabeszél a gyerek, nem tisztel, nem figyel rád, káromkodik. Figyeld meg, hogy ilyenkor mi történik benned – hevesen dobog a szíved, kipirulsz, megfeszülnek az izmaid. Ismerd fel a saját érzelmi állapotodat!
• Megfelelő módon fejezd ki a saját érzéseidet. Például: „Most nem tudok beszélni veled, mert annyira dühös vagyok. Elmegyek, megnyugszom. Utána megbeszéljük.”
• Lélegezz nyugodtan, mély hasi légzéssel.
• Törődj többet magaddal. Ha folyamatosan stresszben élsz, akkor egy apró szikra elég ahhoz, hogy robbanj. A mindennapjaidban keresd a feltöltődési lehetőségeket.
• Legyél elfogadó magaddal. Nincsen olyan ember, aki mindig tökéletesen nyugodtan viselkedne. Ne legyenek túlzott elvárásaid önmagaddal szemben.

Nagyon fontos tudnod a belső békéd megőrzése érdekében, hogy a gyerek dührohama szinte soha nem rólad szól. Nem téged támad vele. Hanem dühös, és dühében meggondolatlanul beszél és cselekszi. A következő bejegyzésben arról fogok írni, hogy hogyan lehet kezelni a düh hátterében meghúzódó érzéseket.

Addig is, munkálkodj azon, hogy Te kiegyensúlyozottan érezd magad!

Oszd meg velünk tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.