Így hagyj fel a káros szenvedéllyel

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A függőségek nem azért alakulnak ki, mert gonosz módon ártani akarnak nekünk. Éppen ellenkezőleg.

Van, aki azért kezd dohányozni, hogy befogadja az a csoport, akikhez nagyon szeretne tartozni. Mások azért isznak, hogy a napi feszültséget levezessék, vagy azért, hogy társaságban könnyen feloldódjanak. Megint mások azért eszik ki a hűtő teljes tartalmát esténként, mert számukra ez örömforrás. Van, aki azért nem tudja abbahagyni a csoki evést, mert ez okoz számára boldogságot.

Minden rossz szokás, minden függőség jó szándékkal jelent meg az életünkben, és nem marad velünk, amikor már nincsen haszna. Még a kényszeres cselekedetek is az egészséget hivatottak szolgálni. Azért mos valaki naponta akár százszor is kezet, vagy megy vissza tízszer ellenőrizni, hogy bezárta-e az ajtót, hogy ezzel csökkentse a kínzó szorongás érzését.

Én nem szívesen tekintek a szenvedélyekre ellenségként. A lelked egy része kívánja az édességet, cigit, bort, költekezést. Harcolni akarsz ezzel a részeddel? A vágyaiddal? Nem hiszem, hogy sikerülni fog. És ez nem akaraterő kérdése. Ha saját magaddal harcolsz, akkor belső feszültséget generálsz. (Aminek a csillapításához a végén még új függőséget kell választanod.) Arról nem is beszélve, hogy nem érdemes dühösnek lenni magunkra: „Majd jól legyőzőm a rossz, gonosz függőséget!’ Ha pedig nem sikerül, akkor még mérgesebb leszel magadra. Ördögi kör.

Ezért nem veszünk el csak úgy valakitől függőséget. Én nem vagyok hajlandó küzdeni a káros szerek ellen. Mert mi történik, ha elveszünk valakitől egy szert vagy szokást? Vákuum keletkezik. Hát nem? Elveszel valamit, akkor ott üresség lesz. A természet pedig nem szereti a vákuumot. (’Horror vacui!” – mondta Arisztotelész) Ha elveszünk egy betegség tünetet, felüti a fejét a másik betegség. Ha elvesszük a cigit, átveszi a helyét a rágcsálnivaló.

Mit javaslok, ha abba szeretnéd hagyni az egészségtelen szokásaidat? Nem szeretnéd minden este meginni az egy-két pohár borodat, le szeretnél szokni a fehérlisztes bolti kenyérről, kevesebb édességet ennél, letennéd a cigid, nem rendelnél több felesleges cuccot a netről?

Először is, tarts önvizsgálatot. Miért kezdted el a káros szokást? Kezdetben mi volt a haszna? Esetleg még most is van haszna? Miben segít?
Másodszor: Figyeld magad mielőtt megtöltöd a boros poharat, meggyújtod a cigit, kiveszed a mélyhűtőből este 11-kor a fagyit. Hogy érzed magad? Mire van valójában szükséged?
És most jön a lényeg: Találd ki, hogyan élheted át egészséges módon azokat a jó érzéseket, amiket eddig a rossz szokás segítségével éltél meg! Keresd meg, mi tud megnyugtatni, örömet okozni, mi adja számodra a ’fontos vagyok’, ’jó vagyok’, ’szeretve vagyok’ érzését.

Töltsd ki csupa jó érzéssel azt az űrt, amit most a rossz szokás birtokol! Aminek többé nincs helye és szerepe az életedben, az távozni fog. Magától!

Te milyen rossz szokástól igyekszel megszabadulni? Vagy mitől szabadultál már meg? Hogyan számoltál le vele? Írd meg nekünk a tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.