Hol a határ önzés és önszeretet között?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Hiszek abban, hogy a nőként akkor tudunk kiteljesedni, ha hallgatunk a belső hangunkra, a valós természetünk szerint cselekszünk, figyelünk a szükségleteinkre, és nem válunk mártírrá vagy áldozattá. Igen, ám, de hogyan tudunk törődni egyszerre önmagunkkal és a szeretteinkkel is? Hogyan teremthetünk egészséges egyensúlyt saját jóllétünk és a másokról való gondoskodás között?

Mostanában jó pár esettel találkoztam, amikor a szülők viharos válása miatt veszélybe került gyermekük biztonságérzete. Bizony az anyák is komoly érzelmi vihart tudnak maguk körül korbácsolni.

Továbbra is arra bátorítom a nőket, hogy éljenek a saját természetükre hallgatva, úgy, ahogy nekik az jó, mert így tudják megtanítani a lányaiknak, hogy a nők jólléte elsődlegesen fontos. De! És most jön a de! A nő a teljességét akkor tudja megélni, ha másokkal is törődik, és támogató közösségben él. A nő számára stresszt jelent, amikor egyedül kell küzdenie valaki ellen (például egy elmérgesedett válás során). A szélsőségesen férfias minőség rohan egyedül, másokkal nem törődve a célja felé. (A magányos sperma mítoszáról itt írtam.) A nők gondoskodnak a környezetük jóllétéről, együtt tudnak nagyot alkotni, és saját testükből táplálják gyermekeiket.

Mielőtt a repülő felszáll, az utaskísérő ismerteti a biztonsági előírásokat. Elmondja, hogy ha a kabinban a légnyomás lecsökken, akkor előkerülnek az oxigén maszkok. Hangsúlyozza: a maszkot mindenki először önmagára tegye fel, mert csak így fog tudni segíteni az utastársainak.

Találkoztam olyan fantasztikus nőkkel, akik elváltak, mert úgy érezték, hogy kapcsolatukban nem tudnak kiteljesedni, és nem szeretnék, hogy komoly kompromisszumok és áldozathozatal kísérje végig életüket. Ugyanakkor törődtek gyermekeik testi-lelki szükségleteivel is. Előtérbe helyezték saját magukat, és a gyermekeiket!! Bár a válási folyamatban nagyon sok energiájuk elfogyott (amit később újra kellett tölteni!), mégis mindent megtettek, hogy a gyerekek a lehető legkevesebbet sérüljenek.

Tedd fel az oxigén maszkot, gondoskodj a saját szükségleteidről! Ugyanakkor figyelj a környezetedre is! Ne felejtsd el rájuk is feltenni a maszkot!

Te hogy tudod egyensúlyba tartani a szeretteidről való gondoskodást és a saját jóllétedet?

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet törődésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.