Ami legfőbb VÁGYAINKat illeti: mi NEM ALKUSZUNK

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A mesénket Adri választotta, mert választ szeretett volna kapni a kérdésére: „Látszólag ez a lány semmit nem csinál. Sőt, lusta és hazudik. Mégis csodálatos élete lesz. Mit tud ő valójában?”

„Mit is csinál ez a lány, hogy varázslatos élete legyen?” – kérdésre kerestük együtt a választ hét mese segítségével. Mindegyik mese az állatvőlegény mesetípusba tartozik. Azért tekintettünk át hét verziót, hogy árnyaltabb kép bontakozzon ki az egyes mesehősnők történetén keresztül.

Nézzük hát, mit tanítanak nekünk az állatvőlegények menyasszonyai:

  • A lány elsősorban nem férjre vágyik, hanem valami másra. Valami olyanra, amit egyedül csak ő szeretne, legyen az rózsa, szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, 365 ablakú kastély, aranygolyó, vagy a legszebb bíborszínű virág.
  • Pontosan tudja, hogy mire vágyik!
  • Azt nem tudja, hogyan fog teljesülni a vágya. Semmi iránymutatás, semmi biztosíték, nincs ígéret. És ő mégsem gondolja meg magát. „Felséges királyom, nem alkuszom.” – mondja a szegény lány. Nem dönt úgy, hogy inkább az legyen az övé, amit a nővérei viszonylag könnyedén megkapnak az apjuktól: arany ruha, ezüst ruha, ékköves koszorú, kristály tükör. Soha, de soha, egy pillanatig sem mond le arról, amire a szíve a legjobban vágyik!
  •  Él a világon egy férfi, akit pont az a lány tud hozzásegíteni emberi alakjához, aki pont azt szeretné, amit csak ez az egyetlen férfi tud neki megadni. Méghozzá anélkül, hogy tudná, hogy a férfi meg fogja neki adni. „Mindaddig legyek elvarázsolva, míg nem akad egy leány, aki szóló szőlőt, mosolygó almát s csengő barackot nem kíván.” – mondta a disznó alakból visszaváltozott királyfi.
  •  A rusnya állat vagy szörny alakjában leledző lényben a lány meglátja azt, ami a szemnek láthatatlan. Fokozatosan kialakul köztük az intimitás és az elfogadás.
  •  A lány, még ha elhamarkodott ígéretet is tett, állja a szavát. Felelősséget vállal a saját döntéseiért, és nem fut el azok következményei elől.
  •  A lány megszereti, közel engedi magához, és meg is simogatja, megcsókolja az elátkozott testben élő lelket. Vagy megfogja és undorral a falhoz vágja. Amit tesz, azt a megérzéseire hallgatva teszi. Nem gondol ki terveket, nem okoskodik, nem küzd a céljaiért.
Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Van egy férfi, egytelen egy, aki pont azzal rendelkezik, amire a nő vágyik. „Te vagy az egyetlen a világon, aki megszabadíthatott a varázslattól.” – mondta a Békakirály. De a vágyak csak akkor válhatnak valóra, ha a nő legyőzi viszolygását, megszereti a férfit, és ezzel hozzásegíti emberi, azaz királyi alakjához.

A bejegyzés a 2017. május 20-án tartott Mese Műhely összefoglalásának 1. része.

Írd meg nekünk, hogy Te mire vágysz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.