Vedd kezedbe az életed fonalát!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Nem egy mese kezdődik azzal a motívummal, hogy a hősnő kezéből kicsúszik az élete fonala. Elveszti az élete fonalát, aki súlyos veszteséget gyászol, komolyan megbetegszik, nem találja az élete értelmét vagy elveszti kapcsolatát saját magával. A szorongás, a pánikbetegség vagy akár a depresszió is azzal a belső élménnyel jár, hogy ’nem tartom a kezemben az életem’.

Mit tehet ilyenkor a hősnő? A Szép Katarina című szicíliai mese megmutatja az utat.

Kezdetben Katarinával a sorsa igen kegyetlenül bánik. Nem hagyja nyugodni, üldözi és bántja. Katarina pedig szomorúan menekül egyik faluból a másikba. Minden háznál asszonyokat szolgál kemény munkával, amíg a sorsa tovább nem kergeti. Ha alaposan megnézzük mit mond róla a mese ezt találjuk: búsan, szörnyű nagy félelmében világgá ment, folyton menekült, a magas asszony mindenütt megtalálta s elüldözte.

Katarina életében akkor következik be fordulat, amikor hét év menekülés után egy bölcs úriasszonyhoz szegődik. Az asszony felszólítja: „Csak úgy vállalkozzék a szolgálatra, ha bízik az erejében!” „Szívesen vállalom.” – válaszolta Katarina.
Asszonya tanácsára szembenéz a sorsával, és visszakapja tőle élete selyemfonalát. „Mit csináljak ezzel? Alig ér valamit.” – kérdezi a lány. Azaz, még nem becsüli a saját erejét és az élete történetét. Majd eljön a nap, amikor a királyi udvarban mérlegre rakják a gombolyagot. A király minden kincse és koronája tudja csak egyensúlyba hozni a két serpenyőt. Ilyen értékes hát Katarina életének selyem fonala!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Katarinára pontosan illik az a leírás, ami Stephen Karpman dráma háromszögében az áldozatot jellemzi. Az áldozat az a szereplő, aki kilátástalan, erőtlen, döntésképtelen, másoktól függ, tehetetlennek érzi magát, nem vállal felelősséget a helyzetéért, és a megmentőjét várja.

Hogyan lépj ki az áldozat szerepből és válj az életed teremtőjévé?
Először is, fel kell ismerned, hogy áldozat vagy, azaz:
• Szorongás vagy félelem irányítja a döntéseidet.
• Önmagadat okolod, vagy másokat hibáztatsz.
A hibás keresése benne tart a kiszolgáltatottság és szégyen érzésében!
• Fáradtnak és erőtlennek érzed magad.
• Menekülsz vagy a megmentődet várod.
Amikor erőtlennek és tanácstalannak érezzük magunkat, akkor nagyon vágyunk a megmentőre – legyen az gyógyszer, szakember, jótanács, herceg fehér lovon vagy maga a csoda.

Az életed teremtőjévé akkor válsz, amikor:
• A probléma megoldása vezérli a döntéseidet.
• Kihívásnak tekinted az akadályokat és szembenézel velük.
• Bízol a saját erődben.
• Kimondod, hogy mire van szükséged.
• Tudsz segítséget kérni, és elfogadod azt.
• Használod a lehetőségeidet.
• Felismered saját értékeidet.

Tudom, hogy nagyon kemény és nehéz út ez. Katarina a mesében hét évig küszködött. De volt ereje azt mondani, hogy felhagy az áldozatisággal. Egy bölcs asszony segítségével észrevette, hogy nem feltétlenül kell a kijelölt utat járnia. Szabad akaratából megkérdőjelezheti a sorsát – amit talán a női felmenői határoztak meg számára.

Rendszeresen találkozom örökbefogadásra váró párokkal. Sokszor hordoznak tragikus veszteségeket a szívükben. Elvesztették kisbabájukat. Ők, akik átélték az egyik legnagyobb tragédiát, ami az embert érheti, minden joggal lehetnének iszonyatosan mérgesek a sorsukra. Számomra hatalmas ajándék látni azt, hogy nekik volt erejük azt mondani: „Talpra állunk és kezünkbe vesszük újra az életünket!”. Ők úgy döntöttek, hogy bátran az élet mellé állnak, és örökbe fogadnak egy nehéz sorsú kisgyermeket, hogy bearanyozhassák az életét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.