Tedd ezt panaszkodás helyett

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Megosztok veled egy nagyszerű módszert, ami gyönyörűen támogatja a női minőséget. Ha a Kiegyensúlyozott Nő teszt eredménye szerint az életedben nincsenek egyensúlyban a férfias és nőies minőségek, akkor ennek a gyakorlatnak nagy hasznát fogod venni. (Az ajándék tesztet kitöltheted, ha feliratkozol a hírlevélre!)
Ha a női minőségek irányába billen ki Nálad a mérleg nyelve, akkor ezzel a módszerrel a férfi minőség biztonságot adó és együttérző aspektusát tudod magad mellé állítani.
Ha túlzottan a férfias oldaladon vagy, azaz túlteljesítesz és túlterheltnek érzed magad, akkor a stressz mértékét segít csökkenteni az alábbi gyakorlat.

Egy rövid kitérő: A férfi minőség (nőnél és férfinál egyaránt) az érzelmi nehézségeket is úgy igyekszik ’szervizelni’, mint a csöpögő csapot. A problémát hatékonyan és azonnal meg akarja oldani. Például, ha a munkahelyeden férfiasan viselkedtél, és ez stresszt valamint feszültséget keltett benned, akkor hazaérve – továbbra is a férfias ’problémamegoldó üzemmódban’ maradva -, a párodtól várva a megoldást elkezded őt felelősségre vonni, számon kérni, panaszokkal elárasztani, és megváltoztatni. Ez azonban csak tovább növeli a stressz szintedet, és ezzel együtt a férfi nemi hormon (tesztoszteron) mennyiségét a szervezetedben.

Mi a javaslatom? Az érzelmi nehézségeket egészséges női eszközökkel érdemes kezelni. Ezek egyike az érzelmek megosztása. Amikor stresszt élsz át, akkor az érzelmek kezelésének legjobb módja nem a problémamegoldás, hanem a meghallgatás. John Gray dolgozta ki a Vénusz Beszélgetés módszerét, amellyel biztonságot adó keretek között kifejezheted és megélheted a sérülékeny, érzelmes női oldaladat (ezzel előmozdítva az oxitocin női hormonok egészséges egyensúlyát).

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A Vénusz Beszélgetés lépései:
(A beszélgetést folytathatod a férjeddel, pároddal vagy barátnőddel.)
1. A beszélgető társad feltesz egy kérdést. Például: „Mi miatt vagy most frusztrált / mérges / ideges / csalódott / mérges / szomorú / megbántott / ijedt / stb.?
2. Válaszolsz a kérdésre anélkül, hogy a beszélgetőtársadat vonnád felelősségre vagy akarnád megváltoztatni.
A beszélgetőtársad nem ad tanácsot, nem kér bocsánatot, nem ígér semmit. Továbbá nem próbál megoldást találni. Pusztán csendben meghallgat.
3. Legfeljebb nyolc percig beszélj a negatív érzéseidről. Ez után pár percig jó érzéseket is idézz fel. Majd köszönd meg beszélgetőtársadnak, hogy meghallgatott.
4. Beszélgetőtársad köszönje meg neked, hogy megosztottad vele az érzéseidet.
5. Öleljétek meg egymást. Akár sírhatsz is a vállán.
6. Ezt követően töltsetek egy kis időt külön-külön. Ne próbáljátok megoldani a helyzetet!

Amikor a nő megosztja az érzéseit a partnerével, aki nem tesz mást, mint figyelmesen meghallgatja, akkor a nő megéli a nőiségét, a férfi pedig a férfi minőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.