Ugye vigyázol a kincseidre!?

Zlatorog, az arany szarvú zerge a Bohinji tónál

A napokban a szlovén Júliai-Alpokban fekvő Bledet és környékét fedezem fel. Női lélekről szóló történeteket természetesen itt is találok.

A régi időkben a Júliai-Alpok legmagasabb hegycsúcsának, a Triglavnak csodálatos rétjein éltek a Vilák (a szlovének sors-istennői). A három, lenge fehér ruhát viselő, aranyhajú csodaszép nő ismerte a gyógyító növények titkát, segítette a szegényeket, és megjövendölte az újszülött gyermekek sorsát.

Zlatorog az arany szarvú zerge, és az általa vezetett fehér zergék csordája őrizte a Vilákat és paradicsomi kertjüket. Zlatorog arany szarva volt a kulcs a Triglavhoz közeli Bogatin hegy gyomrában elrejtett kincshez.

Egyszer egy kapzsi vadász, hogy megkaparintsa a kincset – és elnyerje vele a kocsmáros lány szerelmét – el akarta ejteni az arany szarvú zergét. A meglőtt állat vércseppjeiből Triglávi rózsák nőttek. Ezzel a gyógynövénnyel (Potentilla nitida) tették a Vilák halhatatlanná Zlatorogot, aki ahogy evett a rózsából, azonnal meggyógyult. Mérgében a vadászt a mélybe taszította. Majd dühösen elpusztította az addig paradicsomi legelőket, amelyek helyén csak a puszta sziklák maradtak.

Azóta a legelők megújultak, de a Vilák, Zlatorog és a fehér zergék soha többé nem tértek vissza.

Vigyázzunk a természet érintetlen kincseire! Ne csak a saját hasznunkat nézzük! Tiszteljük a Természet Anyát, a női minőséget!

Oszd meg velünk a véleményedet és a tapasztalataidat!
Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.