Hagyd hátra a szorongást!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Egy kegyetlen uralkodóval együtt élni komoly mellékhatásokkal jár. Egy ideig ki lehet bírni. Amikor azonban a szabad lélek már nem bírja tovább az elnyomást, akkor tehetetlenségében szorongani kezd, esetleg pánikbeteg lesz.

Milyen helyzetekre gondolok? Családod egyik nő tagja (anya, anyós) mindenbe beleszól: hogyan neveld a gyerekeket, hova rakhatod a ruháidat, mikor gyere haza, milyen munkákat végezz el a ház körül, és így tovább a végtelenségig… és még azon is túl.

Vagy az agresszív irányítás a segítőkészség álcája mögé bújik. Ő csak jót akar neked. Ő az idősebb és a tapasztaltabb, ezért mindent jobban tud nálad. Ezért dönt helyetted, ezért mondja meg, mit hogyan kell tenned.

Mi mindent érdemes mérlegelned, amikor eleged lesz a „mostohából”.

Maradás mellett szóló érvek:
• Komfort zónán belül maradsz. Jobb az ismerős rosszban lenni, mint kilépni a semmibe, a bizonytalanba.
• Kényelmes az ő irányítása alatt élni. Addig sem kell teljes felelősséget vállalni az életedért, amíg van kit okolni.
• Félsz, hogy ha szembe szállsz vele, akkor megszakítja veled a kapcsolatát. Ez pedig nem szeretnéd.

Elindulás mellett szóló érvek:
• Az uralkodó elveszi az erődet. Ilyen családi felállásban gyakran érzi magát „hülyegyereknek” a felnőtt nő. Az erős, parancsoló, kontrollt gyakorló hatalom könnyen eléri, hogy elbizonytalanodj és kételkedj saját képességeidben.
• Az önállóságodat, autonómiádat is elveszi. ’Amíg az én házamban élsz…’ kezdetű kijelentések kiszolgáltatottá tesznek. Úgy érzed, hogy alig van jogod az önálló döntésekhez és tettekhez.
• Ha mégis kiállsz magadért – mert már nem bírod cérnával -, akkor hamarosan gyötörni kezd a bűntudat. „Nem kellett volna így beszélnem vele.”, „Talán neki van igaza.”, „Mégis csak én élek az ő területén belül.”
• A szorongás, pánik tovább csökkenti ez erődet és az önbizalmadat. „Mi lesz, ha nem tudok a lábamra állni a betegségem miatt?” A tünetek pedig egyre fokozódnak.

A szorongás, a pánikbetegség ebben az élethelyzetben óriási szolgálatot tesz Neked. Addig nem hagy békén, amíg el nem indulsz.

Talán félsz az ismeretlentől, nem érzel magadban elég erőt és kitartást, sok a kétséged. A hős akkor is elindul. Mert nincs más választása, ha egészségben szeretne élni. Jönnek majd az akadályok és a segítők is. A nehézségek megoldása után pedig egyre erősebb leszel és megnő az önbizalmad. A szorongás pedig egyszer csak elillan.

Oszd meg velünk a véleményedet és a tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.