Az élvezeteket ki kell érdemelni?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Szívből sajnálom, hogy női felmenőinknek sokat kellett nélkülözniük. A világháborúk során, a forradalom idején nem volt mit enni. Jegyre lehetett élelmiszert vásárolni. A háziasszonyok szinte semmiből tettek minden nap ételt az asztalra. A legalapvetőbb szükségletek kielégítése is bizonytalan és küzdelmes volt. Nem volt étel, ruha, tűzifa. A férfiak távol a fronton vagy hadifogságban. Senki nem volt biztonságban.

A nőknek meg kellett tanulni férfiként is helytállni. A női minőségek közül csak a gondoskodásra volt idő és energia. Az élet élvezete háttérbe szorult a folyamatos küzdelem miatt. Bár már nem vagyunk létbizonytalanságban, mélyen mi is hordozzuk ezt a női sorsot:

„Előbb edd meg a főzeléket, utána jöhet a süti!”
„Írd meg a leckét, utána játszhatsz!”
„Dolgozd végig az évet, aztán elmehetsz egy hétre nyaralni!”
„Miután megfőzted a vasárnapi ebédet, pakolj és mosogass el! Utána egy kicsit leülhetsz.”

Ideje felismernünk, hogy nem kell bizonyítanunk azért, hogy élvezhessük az életet. Az örömért nem kell és nem is lehet keményen megdolgozni.

A teljesítés, az anyagi javak előteremtése, a ’megdolgozni valamiért’ a férfi minőség megnyilvánulása. Férfias energiákat mozgat és a férfi nemi hormon (tesztoszteron) termelését fokozza.

Az elengedettség, az élet élvezete, az otthon érzelmi melegének megteremtése a női minőség sajátossága. Segíti a női hormonok harmonikus termelődését.

Ezért nem helyes a sorrendiség: előbb a munka, utána az élvezetek. Mindkettő ugyan olyan fontos és értékes. Egymás mellett, egymást kiegészítve és kiegyensúlyozva kell jelen lenniük az életünkben.

Te hogyan teremted meg a munka és az élvezetek egyensúlyát? Kíváncsian várjuk az ötleteidet!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre!

2 thoughts on “Az élvezeteket ki kell érdemelni?

  1. minőségi időt szánok az ebéd elfogyasztására így már a napnak az az órája ajándék,nyugodtan, kényelmesen nem rohanva persze ez nem volt mindig így.

    1. Kedves Andi!
      Mennyire fontos, hogy nyugodtan együnk! A rohanásban elfogyasztott ételt a szervezetünk nem tudja megfelelően megemészteni. A tápanyagok csak akkor szívódnak fel, amikor az idegrendszerünk is nyugodt állapotban van.
      Köszönjük 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.