Nehezen bírod a munkahelyi légkört?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Nagy intézmények, vállalatok női munkatársaival beszélgetve azt tapasztalom, hogy sokan gyomorgörccsel mennek be dolgozni a rossz munkahelyi légkör miatt. A munkatársakkal való konfliktusok pedig álmatlan éjszakákat okoznak. Az irigység, a sértődöttség, a fölényeskedés, a kibeszélés megmérgezi a dolgos hétköznapokat. A nőknek az ad némi reményt, hogy a felmondásukat tervezgetik.

Az együttműködés a női minőség sajátja. A patriarchális társadalmunkban, ahol a férfias minőségek elhatalmasodtak, az együttműködés nem kap megfelelő hangsúlyt. A klasszikus nevelési intézményekben azt tanulják a gyerekek, hogy ne mutassák meg társaiknak a leckét, ne adják kölcsön az iskolaszereket annak, aki otthon hagyta, és ne lessenek. A tanulók egymással versenyeznek a jobb eredményekért… ahogy a pedagógusok és az iskolák is.

Az együttműködést tanulnunk kell. Összetartó családokban a szeretet megfelelő táptalajt biztosít ahhoz, hogy egymást megbecsülve, támogatva és egymásra odafigyelve éljenek a családtagok. Egy munkahelyen azonban nincs ilyen biztonságos bázis. Ott egy közös célért és a jó hangulatért kellene együtt dolgozni.

Az iskolákban, a munkahelyeken, a családokban tanítani kellene – akár példamutatással, akár megfelelő módszerekkel – az együttműködést, az egymásra figyelést, a kommunikációt. Mindenkinek jobb lenne, ha egymást támogatva dolgoznánk. Ha mindenki azt adhatná hozzá a közösség sikeréhez, amit csak ő tud.

Te mit tudsz tenni azért, hogy javuljon az együttműködés a munkahelyeden? Oszd meg velünk a véleményed, tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.