Így mondjál elegánsan nemet.

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Kreatív, tettrekész nőkként hajlamosak vagyunk sok mindent csinálni egyszerre. Izgalmas, amikor tele vagyunk ötletekkel, tennivalókkal, felkérésekkel. Azonban jellemzően alulbecsüljük, hogy mennyi időt és energiát vesz igénybe egy-egy feladat, amibe belekezdünk. Ezért könnyen túlterheljük magunkat.

Ha túl sok mindenre mondasz igent, akkor hamar frusztrált és kimerült leszel. Ilyen állapotban viszont az igazán fontos dolgokat sem tudod örömmel és lelkesedéssel csinálni. Nem vállalhatsz magadra mindent! Mondj igent a kevesebbre! Így a fontos dolgokra több időd, energiád és szabadságod marad.

Amikor két lehetőség közül az egyiket választjuk, azzal a másikat elmulasztjuk. A közgazdaságtanban van egy kifejezés arra a haszonra, amit a nem választott lehetőséggel együtt feláldozunk. Ez a lehetőségköltség. Ha például elmész egy kötelező munkahelyi rendezvényre abban az időpontban, amikor a lányod tánc fellépése van, akkor ezzel kihagysz egy fontos családi eseményt, és csalódást okozol a lányodnak. Tehát veszítesz valamit, amikor az egyik alternatívát kihagyod.

Nem csak másoknak, saját magunknak is tudnunk kell nemet mondani, például a felesleges időtöltésekre vagy az egészségtelen szokásokra.

És most nézzük, hogy lehet együttérzéssel, kedvesen, elegánsan nemet mondani. Ha egy kérésnek nem kívánsz eleget tenni, akkor ezt mondd:
„Köszönöm, hogy rám gondoltál, megtisztelsz a kéréseddel. Mégsem szeretném megtenni. Köszönöm a megértésed.”
Amennyiben a másik fél tovább próbálkozik, ne hagyd rábeszélni magad. A válaszodat pedig nem kell megindokolnod. Csak ismételd meg: „Nem teszem meg, de tényleg nagyon köszönöm, hogy rám gondoltál.” Vagy nyugodtan kérj időt ahhoz, hogy átgondold. Ez esetben mondd meg, hogy mikor fogsz választ adni.

És ne feledd: A céljaink elérése érdekében meg kell tanulnunk nemet mondani.

Mi az, ami igazán fontos neked? Amire azonnal igent mondasz? És mire mondasz nemet? Írd meg tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.