A női lélek rendje

Designed by Freepik

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy szeretek takarítani és rendet rakni. Azt hiszem, a nők többsége így van ezzel. És talán mindig is így volt. A mesék mégis nagyon fontos női feladatnak tekintik a rendrakást és takarítást.

Az okos lány című tibeti mese hősnője szépen megmagyarázza miért szükséges rendet tartani. Az édesanyja hasznos tanácsokkal látja el, melyek egyike így szól: „állandóan nézzed magad a tükörben”. Az okos lány megérti, és eszerint cselekszik. Így magyarázza anyja tanácsát: „… hogy a tükörben nézegessem magam, nem bronz- vagy üvegtükröt jelentett, hanem hogy elsőnek keljek fel, seperjem ki és locsoljam fel a háztájat és a szobákat, hozzam rendbe a szőnyegeket és végezzem el a többi munkát is rendesen. Mert a ház az asszony tükre.

A nő egyidőben rak rendet kívül és belül. Csinosítja a házat, mert a rendezett körülmények elősegítik belső nyugalmunk megteremtését is. Ugyanakkor elrendezi a női lélek házában a gondolatait, érzéseit.

A takarítás így már nem is tűnik felesleges időtöltésnek, sőt szükségszerűvé válik. Nagyszerű alkalom arra, hogy elengedd régi sérelmeidet, átírd traumáidat, leporold régi emlékeidet, új szemszögből tekints rá problémáidra.

A nagytakarítás a testnek is jót tesz. Életed egy pontján érezhetted azt, hogy a tested vagy a tested tisztulási folyamatai, termékei (menstruáció, vizelet, széklet) szégyenteliek, undorítóak. Talán nem volt rád valaki tekintettel, védtelen voltál, visszaéltek a testeddel, nem megfelelően értek hozzád (rokonok, orvosok, férfiak), vagy első menstruációdat szégyen övezte. A szégyen érzését is kitakaríthatod a testedből.

Engedd el azt, amire már nincsen szükséged! Dobd ki azt, ami már elavult. Így lesz helye az újnak, a jónak, a táplálónak.

Te hogy állsz a nagytakarítással? Oszd meg velünk a véleményed, tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.