Napi gyakorlat a családi boldogságért

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Figyelemreméltó nagyfiúval és aggódó édesanyjával beszélgettem ma. Azért kerestek meg, mert túl sok időt tölt a fiú számítógépes játékokkal. Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért szeret játszani, fiatal korát meghazudtoló érettséggel és bölcsességgel azt válaszolta, hogy: „A játékban lehet hibázni. Senki nem csesztet, amikor hibázom. A sikereket pedig elismerik a játékos társaim.” Az iskolában, a való életben inkább kritikával, sikertelenséggel találkozik. Utál iskolába járni. Megértjük, én is, anyukája is.

Azt javasoltam nekik, hogy minden nap, amikor együtt a család (például vacsorakor), mindenki mondjon legalább egy példát a napjából, amikor kifejezte az erősségeit, a személyisége értékeit. A fiú rámnézett és azt mondta, hogy nem minden nap tudja az értékeit megmutatni. Én erre a kijelentésre határozottan azt válaszoltam: „Ezt nem hiszem el. Ilyen nincs. Mindannyian megmutatjuk az erősségeinket legalább egyszer egy nap, de általában sokkal többször.

Megbeszéltük, milyen fontos elismerni egymás értékeit. Ezt ritkán tesszük meg, és akkor is hajlamosak vagyunk általánosítani. Úgy dicsérjük egymást, hogy kedves vagy, okos vagy, rendes vagy, jó vagy.

Inkább konkrét és részletes példákon keresztül világítsunk rá saját magunk és szeretteink erősségeire! Néhány példa: türelmes, kitartó, megértő, figyelmes, gondoskodó, védelmező, éles eszű, bátor, őszinte, segítőkész.

Azokon a napokon, amikor utálsz bemenni a munkahelyedre (vagy az iskolába), mert „csesztetnek”, nem ismernek el, bántanak, akkor is keresd azokat a helyzeteket, amikor megmutathatod és megélheted az erősségeidet, az értékeidet. Este pedig meséld el szeretteidnek, családodnak, barátaidnak. Így tudod mentálisan és érzelmileg átírni a kiszolgáltatottságot, a rossz élményeket. Mindig megtalálhatod a saját szépségeidet, a saját erődet – még a legrosszabb körülmények között is. Arról nem is beszélve milyen nagyszerű példát mutatsz ezzel.

Te milyen erősségeidet, szépségeidet fejezted ki a mai napon? Oszd meg velünk a véleményed, tapasztalataidat!

Szívesen kitöltenéd az ajándék Kiegyensúlyozott Nő tesztet és értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre a www.budoar.hu oldalon!
Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet egy kis gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.