Ismerd meg a hygge életérzést!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pexels, Abby Kihano

Karácsonykor a már megszokott rohanás és megfelelés helyett fontold meg, hogy átadod magad a hygge életérzésnek. A dán hygge kifejezés magyarra úgy fordítható, hogy elégedett vagy az életeddel, megtalálod a pillanat apró örömeit, a jóllétedhez fontosak a bensőséges emberi kapcsolataid, és örömteli nyugalom érzése jár át.

Meik Wiking a koppenhágai boldogságkutató intézet igazgatója így határozza meg a hygge érzést: „az intimitás megteremtésének művészete”, „a lélek kényelme”, „mindenféle kellemetlenség és bosszúság távoltartása”, „a megnyugtató dolgok jelenlétének élvezete”.

A hygge gyakorlása kimutathatóan megemeli a testünkben a boldogság ’hormon’, a szerotonin szintjét is. (Az antidepresszáns gyógyszerek is ezt teszik!!)

Britta Olson (The complete book of Hygge) könyve alapján egy 30 napos hygge kihívásra hívlak. Hidd el, a hygge érzés fejleszthető, ha beépíted a mindennapjaidba. Nagyon örömteli gyakorlást kívánok Neked a tél sötét napjaira!

Az alábbi listából minden nap valósíts meg egy hygge gyakorlatot!

1. Gyújts gyertyát, használj hangulatvilágítást. (Hamarosan megírom, hogyan készíthetsz magad is egészséges aromaterápiás gyertyát!)
2. Kuckózz be! Az otthonodban hozz létre egy kényelmes pihenőhelyet, ahol olvasgathatsz, meditálhatsz. Rendezd be fotellel, párnával, takaróval, lámpával, asztalkával, gyertyával.
3. Nézd meg a napkeltét és a napnyugtát. Közben kortyold kedvenc teádat, kávédat. Élvezd a pillanatot!
4. Társasjátékozz a barátaiddal, szeretteiddel.
5. Nyújtózkodj, meditálj esténként. Jógázz.
6. Legyél együtt örömmel családoddal, barátaiddal. Beszélgessetek, játsszatok, főzzetek, sétáljatok.
7. Főzz, süss kedvedre! Mindig legyen otthon valami finomság: süti, pite, csoki. Még jobb, ha szeretteiddel együtt készítitek el.
8. Szánj időt a hobbidra. Tanulj új dolgokat.
9. Lassulj le. Élvezd a pillanatot. Ne akarj mindig teljesíteni.
10. Vigyél kellemes melegséget az otthonodba lakberendezési tárgyakkal: válassz természetes anyagokat, hívogató tárgyakat.
11. Nézegess fényképeket. Helyezz ki fotókat az otthonodban. Emlékezz a szép élményekre!
12. Élvezd a fürdést. Merülj el egy illatos habfürdőben, áztasd a lábad, vagy zuhanyozz hosszan. (Otthon is könnyedén elkészíthető  fürdőgolyó receptet találsz ide kattintva!)
13. Menj el moziba, színházba. Vagy csak üldögélj a csillagos égbolt alatt a szeretteiddel.
14. Legyél aktív! Kirándulj, hógolyózz, szánkózz, táncolj, szeretkezz!
15. Legyen esti rituáléd, ami a pihenésed szolgálja. Vegyél egy kellemes fürdőt, olvass, hallgass zenét, írj naplót. Ami jólesik!
16. Piknikezz a családoddal, barátokkal a természetben.
17. Tegyél valamit mások boldogságáért. Ajándékozz apró figyelmességet, finom vacsorát, egy mosolyt vagy ölelést. Hívd fel, akivel már régen beszéltél.
18. Költöztesd be a természetet a lakásodba. Válassz zöld növényeket, állatos képeket.
19. Főzzetek közösen a barátokkal. Mindenki hozzon valamit a vacsorához, amit közösen készítetek el, majd vidám hangulatban elfogyasztotok.
20. Tedd félre a kütyüket. Beszélgess, olvass könyvet.
21. Mozizzatok otthon. Szívmelengető filmeket nézzetek!
22. Írjál levelet a szeretteidnek, írd le a gondolataidat a naplódba. Fejezd ki a hálád, elismerésedet. Magadnak is írhatsz levelet – amit pár év múlva elolvasol majd.
23. Sétálj a természetben! Látogass meg egy közeli erdőt. Csendesedj el. Sétáltass kutyát!
24. Öltözködj kényelmesen. A hyggebukser az a kedvenc kényelmes otthonkád, amit nagyon szeretsz, és amiben soha nem mennél ki az utcára 
25. Tölts elegendő időt a barátaiddal, szeretteiddel.
26. Építs várat párnákból. Építs magadnak kényelmes kuckót, használd a játékos fantáziád.
27. Tarts tea vagy kávé szünetet. Legyen ez jó alkalom a kikapcsolódásra. Közben ne foglalkozz semmi mással!
28. Alkossatok együtt. Kézműveskedjetek.
29. Melegedj a kandallónál, tábortűznél!
30. A munkahelyedre is csempéssz a hygge hangulatból!

Te milyen gyakorlatokat javasolsz? Írd meg nekünk!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet egy kis gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.