Amit minden érzékeny nőnek meg kell tanulnia

A belső, sötétebb rész a geszt. Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Te is érzékeny nő vagy, ha könnyen átveszed mások érzelmi állapotát; ha a testedben is megérzed azt a hangulatot, ami körülvesz; ha mélyen megérint a szenvedés; ha késztetést érzel arra, hogy segíts a rászorulókon; ha könnyen elbizonytalanít egy kritika; és ha nehezen véded meg magad a szóbeli támadásokkal szemben.

A nővé érés folyamán fel kell adnunk a mindig édes és kedves naiv énünket, és meg kell tanulnunk megvédeni a sérülékenységünket, a belső értékeinket.

A természet gyönyörű példát mutat. A fák törzsében olyan láthatatlan folyamat játszódik le télen, ami a megerősödésüket és a túlélésüket szolgálja.

A facsemeték törzsének belső része (amit hivatalosan gesztnek hívnak) még puha és sérülékeny. A téli hidegben, amikor a fa visszahúzódik és a nedvek keringése lelassul, ez a belső réteg elkezd megkeményedni. A sejtek megszilárdulnak, miközben tartósító anyagok és ásványi sók épülnek be.

Ha a fa belül puha maradna, akkor a törzse könnyen kettétörne. A biztos, stabil belső szerkezet teszi lehetővé, hogy a fa magasra tudjon nőni. Az erős közepe tartja meg a fát nagy szélben, tomboló viharban és biztosítja, hogy ne törjön el a hó súlya alatt.

Fafeldolgozáskor a legértékesebb rész a geszt, mert a legmagasabb a fűtőértéke és tartós bútorok készíthetők belőle.

A facsemetékhez hasonlóan nekünk is szükségünk van biztos megtartó belső erőre. Ahogy a természetben, úgy a mi életünkben is a megpróbáltatások során alakul ki a védőrétegünk. Érzelmi hidegségben, csalódások és veszteségek súlya alatt, konfliktusok viharában tanuljuk meg megvédeni a szívünket.

Kérlek, ne érts félre! Nem azt mondom, hogy érzékeny nőként keményítsd meg a szíved! Nehogy! Az érzékenység nagyon nagy érték! Ne akarjál megszabadulni tőle! A szíved, a lelked maradjon továbbra is érzékeny, puha, meleg és életteli! De vigyázz rá! Ne tedd ki magad feleslegesen sérüléseknek!

Mint a mesében. Tudnod kell ki a barát és ki az ellenfél. Tudnod kell, mire mondj igent és mire nemet. Tudnod kell kire hallgass. Ne nyeljél le mérget! Tudnod kell várni, és amikor eljön az ideje cselekedni. És tudnod kell merre tart az életed!

Köszönöm a hasonlatot Clarissa Pinkola Estées-nek!

Te miért szereted a sérülékenységedet? És hogyan véded az érzékenységedet? Oszd meg velünk tapasztalataidat, gondolataidat! Beszélgessünk róla!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.