Lehet jó az agresszió!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pexels

Az agresszió energiája önmagában sem jó, sem rossz. Szondi Lipót, a sorsanalízis megalkotója úgy véli, hogy azonos ösztönenergiát mozgósít a gyilkos, a hentes, és a sebész. Az a nem mindegy, hogy a társadalom számára pozitív vagy negatív módon éli-e ki a késztetését. Hasfelmetsző Jack vagy hasfelmetsző sebész.

Agresszió ösztönösen van bennünk, mert segítette őseinket az élelem megszerzésében (akkortájt nem dinamittal vagy lézeres puskával vadásztak, hanem szemtől-szemben, késsel, íjjal), valamint az ellenséges törzzsel szembeni védekezésben.

Agressziót érzünk, amikor akadályba ütközünk (a pszichológia nyelvén frusztráció ér minket). Amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretnénk.

Finom, rejtett módon is ki tudjuk élni a dühünket, anélkül, hogy kiabálnánk vagy verekednénk. Agresszió a pletykálkodás, duzzogás, gúnyolódás, amikor ’csakazértsem’ teszünk meg valamit, vagy nem szólunk hozzá a másikhoz.

Az agressziónak számos társadalmilag elfogadható formája is van: amikor a szülő megvédi a gyermekét attól, aki bántani akarja (ahogy az anyaoroszlán védi a kölykeit), falusi disznóvágás, vadászat, küzdősportok. És valóban kell egy nagy adag agresszió ahhoz, hogy a sebész felvágja az embertársa testét.

Az agressziót nem érdemes elnyomni, mert a mélyben fog forrongani a nagy energia. A szorongás, pánikbetegség hátterében sokszor találunk elnyomott agresszív késztetéseket.

Az agresszió is az emberi természet része. Ha tiltjuk, szégyenkezünk miatta, félünk tőle, akkor felülkerekedik rajtunk, és irányíthatatlanná válik. „Mindannyian nyugodt és kedves embernek ismertük.” – nyilatkozik sokszor a brutális gyilkosok szomszédsága.

Meg kell tanulnunk, és meg kell tanítanunk a gyermekeket a társadalom által elfogadható formában felhasználni az agresszió energiáját. Így nem fog rajtunk felülkerekedni. Nem fog hirtelen kitörni, nem kell elnyomni, nem kell szégyellni, és nem kell a mindennapi apró gonoszkodásokban levezetni.

Legyél aktivista, védd a természetet, védd a bántalmazott gyerekeket, próbáld ki a küzdősportokat, vágj fát, klopfolj húst, vágd le a boldogan élt csirkéket. Rombold le a régi mentális programjaidat, amelyek már nem szolgálják a fejlődésedet. Szakítsd meg a kapcsolatod azokkal az emberekkel, akik csak szívják az energiád. Határozottan védd meg a határaidat. Képviseld szépen, de nyomatékosan a gyermekeid érdekeit.

Barátkozz meg az agresszióval! A természeted része!

Te mire használod az agresszió energiáját? Írd meg nekünk!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.