Nagy árat fizetsz, ha elhiszed, hogy a tested azért van, hogy hordozza a fejed!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pexels

Pár hete egy gimnáziumban tartottunk tréninget. Ebédidőben érkeztünk, ezért megkérdeztem, hogy a fiatalok ettek-e már. Az osztályfőnökük elmondta, hogy a gimnazisták nem ebédelnek. A hatodik, hetedik óra után sietnek a helyközi buszhoz (amit nem késhetnek le, ha időben haza szeretnének érni). Akik szakkörre járnak, ők még később esznek rendesen, mert késő délutánig az iskolában vannak.

Korábban egy általános iskolában tanító pedagógus osztotta meg velem a félelmét. „Mi lesz, ha kiengedjük a gyerekeket az óráról pisilni? Vissza fognak élni vele, és folyamatosan ki fognak mászkálni. Ezért úgy döntöttünk, hogy pisilni csak szünetben lehet!”

Olyan hiperaktív kisgyerekkel is találkoztam, akit tornaóra helyett korrepetáltak matekból. Futkározás helyett egész nap egy helyben kellett ülnie.

Nem elképesztő? Tényleg igaza volt Thomas Edisonnak, amikor azt mondta: „A test legfontosabb feladata, hogy hordozza a fejet.”?

Az idegtudomány legújabb eredményei mégis mást mondanak. A tudatos elménk másodpercenként 40 bit információt tud feldolgozni. Ugyanennyi idő alatt a testünk és teljes idegrendszerünk 11 millió bit információt kezel. Ez azt jelenti, hogy az érzékszerveinken keresztül érkező ingerek zömét nem tudatos módon hasznosítjuk.

A szélsőségesen férfi minőség hirdeti az ész egyeduralmát. Amikor a testi folyamatainkat, igényeinket (evés, pisilés, pihenés, mozgás) és az érzéseinket teljesen elhanyagoljuk, akkor – én úgy mondom, hogy – „fejnehéz” módon élünk.

A fejnehézségnek számos átka van. A menstruációs görcstől kezdve a krónikus fáradtság szindrómáig, vagy vezethet emésztőszervi betegségekhez. A másik átka, hogy elhanyagoljuk a teljes testünk bölcsességét. 40 bit információt használunk, 11 millió helyett! Micsoda pazarlás!

Holnap megosztok veled egy egyszerű és fantasztikus gyakorlatot, aminek segítségével meghallhatod a tested bölcs iránymutatását.

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.