Hallgasd meg a tested üzenetét!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pexels

A testünk sokkal de sokkal bölcsebb annál, mint ahogy a fejnehéz társadalmi és pedagógiai szemlélet vélekedik róla.

A bélrendszert második agynak is nevezik a kutatók, mert több idegsejtet (100 milliót) tartalmaz,
mint a környéki idegrendszer és a gerincvelő összességében. Az agyat az emésztőszervekkel összekötő idegpályák 90 százaléka a belektől szállít információit az agy felé. Továbbá, itt termelődik a szervezet ’boldogsághormon’ (szerotonin) mennyiségének 95 százaléka.

Számos kutatás szól arról, hogy depresszió, szorongás, hiperaktivitás, és más pszichiátriai zavarok kialakulásában milyen szerepet játszik az emésztés és a bélflóránk.

A hasi szerveink érzelmi és energia központként működnek. Csak agyban, gondolatban nem tudjuk a saját teljességünket megélni. Figyelnünk kell a második agyunk üzeneteire is! Ma egy olyan gyakorlatot osztok meg veled, ami közelebb visz önmagadhoz, az érzéseidhez, a megérzéseidhez, a valós természetedhez.

Tölts el egy kis időt saját magaddal. Hagyd a tested pihenni, az izmaidat ellazulni. Figyeld, ahogy a légzésed megnyugszik és elmélyül. A szemed is becsukhatod, hogy igazán önmagadra tudj figyelni. Ahogy a külső ingerek nem vonják el a figyelmed, előbukkanhatnak eddig elnyomott, figyelmen kívül hagyott érzések. Megjelenhet harag, félelem, szomorúság is. Felszabadulnak, mert teret adsz nekik.

Ezek az érzések is hozzád tartoznak, és nagy energiát hordoznak. Hogyan viseld el őket? A titok a pillanatban rejlik. Maradj az itt és mostban. A jelenben. Ne merülj el a múlt fájdalmaiban vagy a jövő félelmeiben. Közben lélegezz mélyen, és hagyd az izmaidat lazán pihenni. Pillanatról pillanatra viseled el a szorongást, a feszültséget, a félelmet, a szomorúságot. Ne küzdj az érzéseid ellen. A jelenre emlékeztesd magad: a megjelenő illatokra, színekre, hangokra, testi érzetekre.

Egyszer csak azt veszed észre, hogy békesség érzése bontakozik ki az érzelmi viharból. Mint amikor felszakadoznak a viharfelhők és újra láthatóvá válik a végtelen kék ég. Ami mindig is ott volt a felhők mögött.

Holnap egy lépéssel tovább megyünk!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.