Az ellentmondó elvárások mindenkit megőrjítenek

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Pavlov a híres viselkedéskutató egy érdekes kísérlettel szemléltette, hogyan készülnek ki a kutyák (és az emberek), amikor ellentétes elvárások kereszttüzébe kerülnek.

Először is, megtanította a kutyákat arra, hogy különböző képpen reagáljanak két eltérő geometriai formára. Miután kör formát mutatott fel a kutyáknak, ételt adott nekik. Amikor ellipszist mutatott fel, akkor viszont nem adott enni nekik. Az állatok gyorsan megtanulták, hogy a kör megjelenése után enni kapnak. Ezért már a kör látványára is beindult a nyálelválasztásuk.

Ezt követően Pavlov az ellipszis hosszúságát fokozatosan csökkentette. Mégpedig úgy, hogy az egyre inkább a körhöz kezdett hasonlítani. Egy ponton a kutyák már nem tudták eldönteni, hogy kört látnak vagy ellipszist. A testük sem tudott reagálni: elindítsa a nyálelválasztást (mert ételt fog kapni) vagy ne.

A kutyák teljesen összezavarodtak, idegösszeroppanást kaptak (amit a kutatók ’kísérleti neurózisnak’ neveztek). Néhány kutya ideges lett, ugatott, harapott. Mások inkább félénkké váltak és meg sem mozdultak. Az abnormális viselkedés hosszú távon megmaradt.

Hasonlóképpen frusztrál minket is, amikor ellentmondó elvárásokkal találkozunk. Ahogy a Belga zenekar megénekelte: „Ha szemezek vele, akkor az a baj. Ha nem szemezek vele, az a baj. Ha csak 5 percig csinálom, az a baj. Ha egész éjszaka szemezek vele, az a baj. Ha én odamegyek hozzá, az a baj. Ha nem megyek oda hozzá, az a baj. Ha elkérem a számát az a baj, Ha nem kérem el a számat, az a baj.”

Átéltem kislányként, milyen az, ha nincsenek egyértelmű elvárások; ha bárhogy igyekszem, belekötnek; ha nekem kell kitalálni mi az, ami nem baj. És nem egyszer hallottam a „neked ezt már tudnod kéne” megőrjítő, megalázó és még inkább elbizonytalanító kijelentést.

A külső elvárásokkal pont ez a baj: nem egységesek, mindenki mást és máshogy vár tőled, elbizonytalanítanak és összezavarnak.

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.