Neee csinááááld mááár!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A szélsőséges férfi minőség, a zsarnok király azt kiabálja, hogy mit ne csinálj. Ne lustálkodj, ne hisztizz, ne mondd el a véleményed, ne legyen túl rövid a szoknyád, ne dohányozz, ne egyél annyit! A gyerekeknek azt mondja a szülők szájából, hogy: ne beszélj vissza, ne játssz a számítógépen, ne rosszalkodj!

Az egészséges férfi minőség, a mesebeli Mátyás király azt mondja, hogy mit csinálj és mi lesz érte a jutalmad.

Ma arról beszélgettem egy fiúcskával, hogy milyen stressz éri az iskolában. Megbeszéltük, hogy az anyukája is sokszor feszülten megy haza a munkából. „És mit csinál anya a feszültséggel?” – kérdeztem. Az anyuka válaszolt: „Sajnos nem vagyok nyugodt természet. Kiabálok vagy odacsapok.” Persze, mert ő is végig dolgozta a napot hajtásban és rossz hangulatban. Honnan tudja a gyerek, hogy mit csináljon, ha nem lát rá megfelelő példát? A gyerekek nem a szavakból tanulnak, hanem minket utánoznak.

Azt mondta Mátyás a szegény embernek: „Vegyen minél több kutyát, és holnap reggelre legyen fent velük a budai vásáron. A többit meg bízza a szerencséjére.” Az ember így is tett, és kutyánként 10 arannyal lett gazdagabb. A jó király megmondja, mit tegyél azért, hogy jobb legyen az életed. Nem arról beszél, hogy mit ne tegyél!

Nem elég azt mondani magunknak vagy a gyerekeknek, hogy mit ne csináljunk. Egészséges, élhető, jó alternatívát kell nyújtanunk!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.