Nem akarsz veszekedni, ezért inkább lenyeled a mérged? Van más megoldás is!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Olyan sokszor mondják nekem még a magabiztos, kifinomult, mély önismerettel rendelkező nők is, hogy inkább magukban tartják a véleményüket vagy a sérelmeiket, hogy elkerüljék a veszekedést.

A feszültséget, a kiabálást, a bántó szavakat természetesen támadásként éljük meg. A támadásra pedig ösztönösen úgy reagálunk, hogy visszatámadunk vagy elmenekülünk. A nők sokszor inkább visszahúzódnak, csendben maradnak és magukban tarják a rossz érzéseiket, nehogy a másikat megbántsák vagy tovább provokálják.

A béke, a nyugalom kedvéért inkább lenyeljük a bántást, csendben maradunk és ’rendesen viselkedünk’. A méreg, a sebek azonban a testünkben maradnak. És betegséget okozhatnak.

A jó hírem az, hogy van harmadik verzió is. A küzdj-vagy-menekülj ösztönös stressz válasz (amit a hüllő agy irányít) azon a mély meggyőződésen alapul, hogy vitás helyzetekben kell lennie egy nyertesnek és egy vesztesnek. Azaz, ha megtámad a kardfogú tigris, mert éhes és zsákmányként tekint rád, akkor vagy elfutsz (ő pedig vesztett, éhes maradt), vagy megküzdesz vele és legyőződ (te nyersz, ő veszít), vagy ő fal fel Téged (vesztettél…).

Ha tudatosan felismerjük legősibb agyunk működésének korlátait, akkor belátjuk, hogy bizonyos helyzetekben akár mindketten nyerhetünk. Vagy, ha nem is nyer mindkét fél, akkor sem megyünk bele a hatalmi játszmába és a versengésbe.

Ezt a kifinomultabb stratégiát nevezzük asszertivitásnak, azaz elegáns önérvényesítésnek. Akkor tudjuk elegánsan érvényesíteni az érdekeinket, meghúzni a határainkat, és visszautasítani a bántó szavakat, ha mélyen legbelül tudjuk és érezzük, hogy a másik embernél nem vagyunk sem rosszabbak, sem kevesebbek. Szépen, határozottan kiállhatsz saját jólléted mellett. Téged is megilletnek az alapvető emberi jogok!

Milyen helyzetekben okoz Neked nehézséget az elegáns önérvényesítés? Tanulnál többet a női asszertivitásról?

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.