Ne hagyd, hogy a hüllő agyad félelemben tartson! Járj túl az eszén!

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Az aggodalmaskodó, félelemben tartó, minden áron biztonságra törekvő hüllő agyunk igyekszik megakadályozni, hogy kilépjünk a komfort zónánkból és a kiteljesedésünk felé haladjunk. Folyamatosan figyeli a lehetséges veszélyhelyzeteket és negatív jövőképet gyárt.

Nézzük, hogyan tudjuk kicselezni a túlbuzgóságát.

Első lépés: ismerd fel, mikor szólal meg a hüllő agyad! A következő gondolatok biztosan tőle származnak:

• „Mi lesz, ha nem sikerül… ha kinevetnek… ha szégyenben maradok.” Félelmet, szorongást kelt benned, hogy ne vállalj kockázatot, és ne mutasd meg magad.
• „Én erre képtelen vagyok.” „Mások sokkal okosabbak, szebbek, talpraesettebbek, mint én.” „Nem vagyok elég erős, és belevaló.” „Egyébként is, hogy nézek ki!” Ezek a kritikus hangok arra próbálnak rávenni, hogy fogd vissza magad, és ne is próbálkozz új dolgokkal. Nem akarja, hogy kilógj a sorból, és valamiben jobb legyél másoknál. A középszerűségre törekszik.
• „Nem vagyok biztonságban: sem anyagilag, sem a párkapcsolatomban. Mindig küzdenem kell.” Túlságosan éber, és téged sem hagy nyugodni, lazítani.

Második lépés: kérdőjelezd meg a kijelentéseit! Miután nyakon csípted, hogyan tart a hüllő agy félelemben, gondold át, hogy valós veszélyben vagy-e, vagy csak elképzeld dolgok miatt stresszel az agyad.

• Ne figyelj túlságosan a kijelentéseire. Bátran kövesd a megérzéseidet és az álmaidat!
• Ne kritizáld magad. Még a hüllő agy működése miatt se! Neki ez a dolga. A Te bölcsebb és érettebb agyterületeid átírhatják az ösztönös programot.
• Engedd meg magadnak, hogy hibázz. A legtöbbet a hibáinkból tudunk tanulni, ezért nincs tanulás sikertelenségek nélkül.
Merj szembe menni az ellenállással és a konvenciókkal. Csak így járhatod a saját utad!

Téged mivel ijesztget a hüllő agyad? És hogyan teszed magad túl rajta?

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.