Amíg a mesehősnő alszik, addig a segítői megoldják a problémáját. Te is kipróbálhatod!

Köszönet a képért: Matheus Bertelli, Pexels

A mesék megmutatják, hogy mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amiket a szokásos, jól ismert megoldásmódjainkkal nem tudunk kezelni. Amikor nem működik a céltudatosság, az akarat, a kitartás, a küzdelem – hanem valami egészen másra van szükség.

Amikor a mesehősnek vagy mesehősnőnek elfogynak az eszközei, és tehetetlennek érzi magát, akkor elszomorodik, esetleg sír is, majd elnyomja az álom. Alvás közben megjelennek a segítői és elvégzik helyette a munkát. Álmában vagy ébredésekor bölcs tanácsot is kap. És minden elrendeződik úgy, ahogy neki a legjobb.

A hős akkor alszik el, amikor olyan feladattal találja magát szembe, amit az éber, logikus, bal agyféltekés problémamegoldó képességeivel, azaz a férfias minőségekkel nem tud megoldani. Amikor nem működnek a szokványos, mindennapos, tanult megküzdési módok.

Ilyenkor teljes szempontváltásra, tudatállapot változásra van szükség. A mesebeli elalvás nem más, mint befelé figyelő, meditatív állapot, amikor is meghalljuk a belső bölcs hangját, megszólal az intuíció. Aktiválódnak azok a belső erőforrások, amelyek racionális éber tudatállapotunkban nem tudtak a felszínre jönni. Ilyenkor kreatív megoldásmódok jutnak eszünkbe. Valójában a jobb agyfélteke dominál, a női minőség eszköztára: a belső képek, a holisztikus gondolkodás, testi megérzések, az érzelmek. Ráhagyatkozunk egy nagyobb, bölcsebb erőre – ami lehet Isten, az Univerzum, a saját tudattalanunk vagy akár a testünk bölcsessége.

Nem minden élethelyzetet tudunk a küzdelem stresszes energiáival megoldani. Van, amikor éppen az ellenkezőjére van szükség. Ilyenkor érdemes ’elaludni’: meditálj, lélegezz mély alhasi légzéssel, relaxálj, jógázz – figyelj befelé, önmagadra, lazítsd el az izmaidat, hogy megnyugodjon a tested és az elméd. Olyan erőforrások aktiválódnak ilyenkor, amelyekre nem is gondolnál!

(Nem minden elalvás ilyen. Van, amikor a hősnek ébren kellene maradnia, őrködnie kellene, de ő elveszti az éberségét és ezért bajba kerül. – de erről majd holnap írok.)

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.