Talán nem is Téged akar bosszantani?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Sok sok konfliktus és neheztelés elkerülhető lehetne, ha jobban figyelnénk egymás igényeire.

Nehezen tudom elképzelni, hogy bárkinek is igénye van arra, hogy felbosszantson, rosszat akarjon, idegesítsen, lenézzen, hazudjon, uralkodjon mások felett, túl sok alkoholt igyon, sokat játsszon számítógépes játékokkal. (Kivételek persze lehetnek.) Mégis hajlamosak vagyunk azt gondolni gyerekről és felnőttről, hogy rossz, szófogadatlan és direkt ki akar babrálni velünk. Pedig lehet, hogy ’csak’ fáradt, elkeseredett, szomorú, csalódott, túlterhelt, aggódik, tehetetlen vagy bizonytalan.

Valós érzelmi igények a szeretet, a pozitív figyelem, a hatékonyság érzése, a megbecsülés, az elfogadás, az együttérzés, a nyugalom. Ezek hiányában bizony ’problémás’ viselkedést produkálunk mindannyian.

Mindenkinek nagy szívességet teszünk azzal, ha megpróbáljuk megérteni, milyen valós szükségletek és érzelmek állnak a viselkedése, a megnyilvánulásai hátterében. Persze az is nagyon fontos, hogy mi magunk is felismerjük valós szükségleteinket és megtanuljuk érthetően kifejezni azokat.

Tartsuk tiszteletben egymás érzelmi igényeit! És a saját jóllétünkről se feledkezzünk meg!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet támogatásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.